Zeker onervaren online marketeers vinden zoekmachine marketing vaak ingewikkeld en tijdrovend. Daarom kiezen met name kleine ondernemers en mkb’ers (maar soms ook grote organisaties) ervoor dit uit te besteden aan bijvoorbeeld een zoekmachine marketing bureau. Hierbij kan het gaan om een zoekmachine optimalisatie bureau of juist een SEA bureau, soms ook een Google Ads bureau genoemd.
In dit artikel leggen we uit welke vormen van zoekmachine marketing er bestaan. We gaan vervolgens vooral dieper in op zoekmachine adverteren, oftewel SEA. Er wordt daarbij onder meer aandacht besteed aan handige zoekmachine marketing tools, waaronder de Google Tag Manager marketing tool, en Google Ads voor B2B. Eerst maken we echter nog eens duidelijk waarom zoekmachine marketing eigenlijk zo belangrijk kan zijn voor je online marketingstrategie.
Waarom is zoek-machine marketing zo belangrijk?
Een groot deel van de aankopen wordt tegenwoordig via internet gedaan. Ook het oriënteren op een nieuwe aanschaf doen consumenten nu veelal online. Als ambitieus bedrijf ontkom je er dan ook niet aan over een goede website beschikken. En dat alleen is nog niet genoeg: deze website moet ook nog eens makkelijk gevonden kunnen worden door je (potentiële) klanten.
Wereldwijd geldt dat Google veruit de belangrijkste online zoekmachine is. Wij Nederlanders voeren zelfs meer dan negentig procent van de zoekopdrachten via Google uit. Het is daarom legitiem je met online marketing op Google te richten.
Wat daarnaast belangrijk is om te weten, is dat internetgebruikers doorgaans zo snel mogelijk – en met zo min mogelijk moeite – willen vinden wat ze zoeken. Als men een zoekopdracht uitvoert via Google, klikt men dus het liefst op een van de eerste zoekresultaten die ze zien. Daarom kunnen vooral de websites bovenaan op de SERP rekenen op veel kliks en websiteverkeer. Hoe lager je staat, des te minder bezoekers je site ontvangt. En tenslotte: deskundigen stellen dat minder dan tien procent van de internetters verder kijkt dan de eerste pagina met zoekresultaten. Op die eerste pagina terechtkomen is dus echt een must.
Welke vormen van zoekmachine marketing bestaan er?
Grofweg kun je stellen dat er twee vormen bestaan van zoekmachine marketing. Het gaat hierbij om zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA). Hieronder worden deze beide vakgebieden afzonderlijk van elkaar beschreven.
SEO: gratis aan de organische ranking werken
De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. SEO omvat activiteiten die ertoe moeten bijdragen dat je website zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten (soms ook wel ‘natuurlijke’ zoekresultaten genoemd) van Google en andere zoekmachines wordt weergegeven. Met organische zoekresultaten worden de zoekresultaten bedoeld die geen advertenties zijn. Je hoeft voor je SEO-activiteiten dus niets te betalen, afgezien van bijvoorbeeld personeelskosten die je ervoor maakt. Bij SEO moet je er rekening mee houden dat je inspanningen zich vooral op de wat langere termijn kunnen lonen.
De ranking op de SERP wordt door Google samengesteld op basis van honderden aspecten. Ons zoekmachine optimalisatie bureau kan je daar nog veel meer over vertellen. De ranking factoren kun je grofweg indelen in deze categorieën:
- De techniek. Google waardeert een technisch onberispelijke website beduidend beter dan een haperende site met foutmeldingen. Zorg dus voor een goede beveiliging, korte laadtijden, een heldere structuur, weinig tot geen foutmeldingen en correcte redirects.
- De content. De teksten en het beeldmateriaal op je website dienen uiteraard aantrekkelijk en aansprekend te zijn. Nog belangrijker is dat je zorgt dat het aansluit op de wensen van je (potentiële) klanten, iets dat je mede kunt achterhalen door een nauwgezet zoekwoorden onderzoek te doen. Veel gebruikte zoekwoorden laat je vervolgens terugkomen in de teksten, de koppen, de paginatitels en de metabeschrijving. Je doet met goede content marketing Google een plezier, maar jezelf en je klandizie ook!
- Het linkprofiel, oftewel de backlinks die je via linkbuilding hebt verzameld. Backlinks zijn hyperlinks naar jouw website die op externe sites zijn geplaatst. Soms ‘verdien’ je deze backlinks gratis, andere keren heb je hier misschien voor betaald. Het verrijken van je linkprofiel leidt tot een hogere online autoriteit, en daarmee een verbeterde ranking. Nog meer dan de hierboven genoemde factoren heb je van linkbuilding vooral op lange termijn profijt.
Zoekmachine marketing tegen betaling: SEA
Als je op zeer korte termijn je website zo hoog mogelijk wilt laten ranken, dan ligt het voor de hand aan SEA te gaan doen. SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Tegen betaling wordt jouw vermelding dan op een van de meest prominente plekken op de SERP weergegeven.
Bij SEA is het gebruikelijk dat je pas betaalt zodra er daadwerkelijk een internetgebruiker op je link klikt. Bovendien verschijnt je betaalde vermelding alleen als er een specifieke zoekwoord worden ingevoerd – een zoekwoord waar jij dus op adverteert. Het bedrag per klik staat niet altijd op voorhand vast. Dit is afhankelijk van het zoekvolume, de concurrentie en een vrij complex (en geautomatiseerd) biedingssysteem.
Dit gedeelte van zoekmachine marketing verloopt via het advertentieprogramma Google Ads. Voorheen heette dit nog Google Adwords, waardoor je in oudere artikelen nog wel eens leest over termen als adwords marketing of online marketing adwords.
Een andere verschijningsvorm van SEA is display marketing via Google. Je maakt dan gebruik van het zogeheten Google Display Netwerk. Dat is een netwerk van aan Google verbonden websites waar je een digitale advertentie kunt plaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van een banner.
8 handige tips om je SEA-resultaten snel te verbeteren
Wil je het maximale rendement halen uit je zoekmachine marketing, en dan met name je SEA-inspanningen? Probeer dan de volgende tips ter harte te nemen:
- Doe vooraf een uitgebreid en nauwkeurig zoekwoordenonderzoek, het liefst ondersteund door een geschikte tool zoals SEMrush, Ahrefs of Ubersuggest. Daaruit wordt duidelijk welke zoekwoorden de moeite waard zijn om op te adverteren. Onderzoek ook op welke zoekwoorden je concurrenten zich richten.
- Zet in het bijzonder in op zoekwoorden waarbij de concurrentie niet te hevig is en waarbij de kans op een hoog doorklikpercentage groot is.
- Stel, zeker in het begin, voor elk zoekwoord waarop je adverteert een maximum budget in. Zo houd je de advertentiekosten in toom.
- Zorg voor een optimale metabeschrijving, waarin je het betreffende zoekwoord laat terugkomen, maar ook duidelijk maakt dat de consument bij jou zal vinden wat deze zoekt. Vergeet niet te vermelden waarin je je onderscheidt en gebruik eventueel een call-to-action.
- Maak een passende landingspagina met relevante informatie en waar het de bezoeker makkelijk wordt gemaakt de gewenste actie uit te voeren. Denk hierbij aan het downloaden van een bestand, het aanmelden voor een nieuwsbrief, het aanvragen van een offerte of natuurlijk het doen van een aankoop.
- Onderzoek regelmatig of je inspanningen tot de gewenste resultaten leiden en breng tussentijds waar nodig verbeteringen aan. Meten hoe je website bezoekers zich gedragen kan onder meer door tags toe te voegen, bijvoorbeeld via Google Tag Manager marketing.
- Ga je voor display marketing via Google? Creëer dan advertenties met een goede balans aan tekst, beeldmateriaal en kleurgebruik. Probeer verschillende ontwerpen uit en tracht zo gericht mogelijk te adverteren.
- Richt je je met SEA vooral op de zakelijke markt? Onthoud dan dat je via speciale instellingen in Google Ads B2B doelgroepen extra goed kunt bereiken
Zelf doen of een bureau inschakelen?
Zoals gezegd kiest menig ondernemer ervoor om online marketing in het algemeen of zoekmachine marketing in het bijzonder uit te besteden. Richt je je vooralsnog vooral op SEO? Dan ligt het voor de hand een gedegen allround zoekmachine marketing bureau te zoeken. Voor adwords marketing (of online marketing adwords) wend je je eerder tot een gespecialiseerd SEA bureau dan wel Google Ads bureau. Uiteraard zijn er ook deskundige online marketing bedrijven – zoals PurpleBird – waar je alle zoekmachine marketing activiteiten kunt onderbrengen. Neem gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.