8 april 2023
Marketing

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en wat het voor jou kan doen

Op dit moment is nagenoeg iedere ondernemer bezig met zijn/haar online aanwezigheid. En daarbij wil iedereen zoveel mogelijk aandacht. Jij natuurlijk ook! Je hebt nu eenmaal niets aan een website als deze niet goed gevonden wordt door jouw potentiële klanten. Iedere ondernemer is zich er inmiddels wel van bewust dat de vindbaarheid van je website en daarmee de plaats van jouw website in de zoekmachineresultaten, uitermate belangrijk is. Hoe hoog kan je in Google en andere zoekmachines komen? Is jouw vindbaarheid te beïnvloeden? Hoe werkt het en kan ik dit zelf? Let op: Vindbaarheid moet niet een doel op zich zijn. De vindbaarheid vergroten via SEO is slechts één middel om de doelstellingen van jouw organisatie te bereiken. Hoe je SEO gebruikt is dus ondergeschikt aan jouw organisatiedoelstellingen.
No data was found
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣

Zoekwoorden analyse

Zoekmachines werken met (longtail) zoekwoorden. Om zoekmachineoptimalisatie te kunnen toepassen, moet je dus weten welke zoekwoorden bezoekers gebruiken om bij jouw product of dienst uit te komen. Begin daarom altijd met een onderzoek naar de woorden die jouw potentiële klanten gebruiken om bedrijven en producten in jouw sector online te vinden. Deze woorden noemen we zoekwoorden. Door deze woordenlijst te analyseren weet je welke woorden relevant zijn voor jouw website en/of producten.

Denk bij het samenstellen van die zoekwoordenlijst altijd aan welke woorden de klant zou gebruiken om jouw onderneming en/of producten te vinden. Jij moet dus niet bepalen waarop jij gevonden wilt worden, maar jouw doelgroep bepaald welke woorden relevant zijn. Er zijn verschillende websites die je bij die zoekwoorden analyse kunnen helpen zoals Google, Answerthepublic, keywordtool.io en ubersuggest.

Logischerwijs hebben jouw concurrenten ook toegang tot deze zoekwoordenanalysehulpen. De woorden die je wilt gebruiken selecteer je dan ook op het aantal keer dat het is gebruikt om te zoeken, dit noemen we het zoekvolume en hoeveel keer jouw concurrenten het zoekwoord gebruiken. Dit laatste kan je opmaken uit de prijs van jouw advertentie. Dit wordt aangeduid met CPC of Costs per click. Hoe hoger de prijs van de CPC hoe meer dit woord al wordt gebruikt en dus is het des te moeilijker om daarmee klanten binnen te halen. Met Google Trends kan je een vergelijking maken met zoekwoorden.

Webpaginaoverzicht

Zoekmachineoptimalisatie vraagt erom te zorgen dat jouw website op de juiste manier geïndexeerd wordt. Daarvoor is een goede heldere structuur nodig. Dit helpt jouw potentiële klant ook om informatie beter te vinden. Maak vooraf deze structuur duidelijk en alle pagina’s bereikbaar. Lees hierover ook ons artikel: “Website ontwikkeling – Welke factoren zijn belangrijk?” en onze eigen pagina Website ontwikkelen. Uit de eerder gevonden zoekwoorden kies je een zoekwoord welke je wilt gebruiken per pagina. Het mag een kort zoekwoord zijn maar dit mag ook een longtail zoekwoord (een zoekvraag die uit meerdere woorden bestaat) zijn.

Inhoud

Jouw website inhoud moet relevant zijn als antwoord op de zoekvraag van jouw potentiële klant. Zoekmachines indexeren jouw website daarom aan de hand van de inhoud. De zoekmachine doorloopt jouw website om te ontdekken waar deze site over gaat. Zo “koppelt” de zoekmachine jouw website aan de gebruikte zoekwoorden. Er zijn verschillende soorten content.

De meest relevante zijn Tekst, Afbeeldingen en Metadata.

Tekst

Aan de basis van zoekmachineoptimalisatie ligt natuurlijk de tekst die je op de website gebruikt. Het is logisch dat tekst het een zoekmachine gemakkelijk maakt om te weten waar de site over gaat. Houdt bij het schrijven van tekst altijd jouw potentiële klant in gedachten. Gebruik de belangrijkste zoekwoorden en maak koppen en subkoppen zodat de leesbaarheid wordt bevorderd. Je kunt de leesbaarheid van de tekst ook verbeteren door het gebruik van opsommingstekens, korte alinea’s of relevante tabellen.

Afbeeldingen

Zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo proberen ook afbeeldingen te indexeren. Voor een goede zoekmachineoptimalisatie is het dan ook nodig aandacht te besteden aan de afbeeldingen op jouw website. Afbeeldingen zonder titels en At-tekst kunnen niet goed worden geïndexeerd (bepalen hoe relevant als antwoord op de zoekvraag). Wat er op een afbeelding wordt weergegeven kan soms niet of moeilijk door een zoekmachine worden bepaald. Hiervoor is de Alt-tekst bedacht. Deze tekst beschrijft wat er op de afbeelding te zien is. Als je afbeeldingen gebruikt kan je deze relevant en vindbaar maken via het CMS (Content Management System) van jouw website. Dit doe je door een Alt-tekst en een titel aan de afbeelding toe te voegen. Hierdoor wordt jouw pagina relevanter in het beantwoorden van de zoekvraag van jouw potentiële klant. Beschrijf in het CMS waar de afbeelding over gaat.

Maak geen lange verhalen maar houdt het kort. Probeer zo goed als mogelijk de afbeelding te beschrijven. Verwerk de titel van het artikel in de Alt-tekst en gebruik één of twee zoekwoorden.

Vergeet niet een titel aan de afbeelding mee te geven. En denk eraan dat het bestandsformaat belangrijk is voor een zoekmachine. Je kunt allerlei bestandsformaten gebruiken maar om je website snel te kunnen indexeren en laden geven zoekmachines de voorkeur aan .PNG-bestanden.

Metadata

Ook weer via het CMS, kan je metadata toevoegen. Dit is verder niet te zien op jouw website maar komt wel terug in de zoekresultaten en helpt jouw website beter te indexeren. Deze metadata bestaat meestal uit een de titel van de pagina en een korte beschrijving van de inhoud van de pagina. Dit wordt de meta-omschrijving genoemd.

Laadsnelheid

Als je website traag laad zijn bezoekers snel geneigd af te haken en verder te zoeken. Er zijn diverse tools om de snelheid van jouw website te checken (Google Pagespeed Tool, GT Metrix, Test My Site). Blijkt uit de controle dat je website langzaam laad dan kun je verschillende dingen doen.

Kijk eerst naar de grote van de afbeeldingen op jouw site. Door de resolutie te verlagen krijg je een kleiner bestand. Dit kan bijvoorbeeld in Paint of Photoshop. Let er hierbij wel op dat de afbeelding scherp blijft. Je kunt ook de site verhuizen naar een provider met een betere server. Veel websites maken gebruik van JavaScript om de site aantrekkelijker te maken. Als dit bij jouw site zo is dan zou je kunnen overwegen een provider te zoeken die SSJS (Server Side JavaScript) aanbiedt. Hierbij wordt JavaScript al op de server uitgevoerd wat de laadsnelheid van de website bevorderd.

Hyperlinks

Links naar pagina’s van anderen maar ook links binnen je eigen website vergroten de relevantie van jouw website ook en daarmee de mate van zoekmachineoptimalisatie van jouw website. Door links te creëren geef je de mogelijkheid om meer te weten te komen over het onderwerp. Maar dit betekent niet dat je dan maar zoveel mogelijk links moet maken zonder de relevantie te overwegen. Als je linkt let er dan op dat de informatie die daar gegeven wordt betrouwbaar is. De link moet ook iets toevoegen aan wat jij op jouw site verteld. Het heeft geen zin te linken met een site waar precies hetzelfde wordt verteld als op jouw site. De autoriteit en het onderwerp waar je naar linkt reflecteert op jouw site.

Ongewenste links

Let daarom goed op dat de site waar je naar linkt ook een onderwerp behandelt waar jij en/of jouw onderneming mee in verband gebracht wil worden. Het kan natuurlijk zijn dat je over het onderwerp schrijft waar die andere pagina over gaat, maar dat je niet met de gegeven zienswijze of het achterliggende bedrijf of instantie geassocieerd wilt worden. Het dan aan te raden een nofollow-tag te gebruiken. Hierdoor zal Google je site niet koppelen met de gelinkte pagina maar kan er toch naar die pagina worden doorgeklikt. Binnen je eigen website linken naar andere pagina’s heeft de voorkeur. De hoeveelheid links en de kwaliteit van de links dragen bij aan de populariteit van je site en daarmee aan de autoriteit.

Autoriteit

Het is niet publiekelijk bekend welke exacte criteria Google gebruikt om autoriteit aan een website toe te kennen. Maar je kunt veel doen om toch de autoriteit van jouw website te vergroten.
Wat we in ieder geval weten is dat autoriteit in de basis wordt opgehangen aan drie elementen:

  • domein autoriteit
  • pagina autoriteit
  • link autoriteit

Domein autoriteit

Het domein of domeinnaam die wordt gebruikt heeft grote invloed op de autoriteit van jouw site. Als deze al een aantal jaren op een juiste manier wordt gebruikt dan verwerf je daarmee autoriteit en scoor je hoger in zoekmachines. Is je domein nog redelijk nieuw dan zullen eerst links en relevante content ervoor moeten zorgen dat je domeinnaam er toe gaat doen, in Google.

De hoeveelheid links van pagina’s die naar jouw site verwijzen hebben grote invloed op de autoriteit van jouw site. Want met een dergelijke link wordt immers aangegeven dat die verwijzende sites jouw site als een autoriteit op het betreffende onderwerp aanwijzen.

Pagina autoriteit

Belangrijk is het aantal pagina’s die bij zoekmachines bekend zijn, op een bepaald domein. Hoe meer pagina’s hoe beter! Maar let daarbij wel op dat de pagina’s goede en relevante content hebben. Veel pagina’s zonder de juiste content kunnen zoekmachines juist het idee geven dat je site niet zo relevant is.

Pagina’s die goed worden onderhouden en veel links vanuit andere pagina’s bevatten worden door Google hoog gewaardeerd. Zorg daarom altijd voor regelmatige updates van jouw content.

Link autoriteit

De eerder in dit artikel genoemde nofollow-tag onderdrukt de autoriteit. Dit is soms toch nodig zodat anderen geen misbruik maken van de populariteit van jouw website of zoals eerder aangehaald het niet geassocieerd willen worden met bepaalde sites. Deze nofollow-tags zijn echter niet waardeloos. Ze dragen bij aan een natuurlijk gevormd linkprofiel (alle links naar jouw website samen)

De autoriteit van jouw website en daarmee de mate van zoekmachineoptimalisatie, gaat omhoog als andere kwalitatief goede en populaire sites naar jouw site verwijzen met hyperlinks. Ieder link geeft een deel van hun pagina autoriteit door aan jouw pagina. Let daarom op hoeveel je linkt want hoe meer linken hoe “dunner de spoeling”. De link autoriteit moet dan worden gedeeld met alle andere gelinkte pagina’s.

Google Mijn Bedrijf

Voor bedrijven met een fysieke locatie is het handig als mensen de onderneming goed kunnen vinden. Je kunt daarvoor jouw fysieke locatie aanmelden bij Google door een profiel te maken op Google Mijn Bedrijf. Jouw website en profiel worden dan getoond in Google en Google Maps. Je bent dan gemakkelijker vindbaar voor jouw omgeving.

Conclusie

Er zijn veel aspecten van zoekmachineoptimalisatie die in dit artikel onderbelicht zijn gebleven, maar een conclusie kan wel getrokken worden:

Zoekmachineoptimalisatie is niet iets wat je één keer doet en dat het dan goed is! SEO moet een onderdeel zijn van je totale marketingstrategie. Wil je succesvol zijn dan moet SEO hoog in je vaandel staan. Het is ook een onderwerp waar je bij het maken van een nieuwe website bij voorbaat over na moet hebben gedacht want het achteraf aanpassen kost tijd en geld.

Outsourcen van SEO

Vind je het te ingewikkeld, besteed zoekmachineoptimalisatie of Search Engine Optimization (SEO) dan uit. Let echter goed op met wie je in zee gaat. Zie ook ons artikel “8 Tips voor het kiezen van een marketingbureau?”. Bedenk dat het uithanden geven niet betekent dat jij er niets meer aan hoeft te doen. Een goed bureau heeft veel input van jou nodig. Laat je niets op de mouw spelden; gegarandeerde resultaten in 2 weken zijn heel zeldzaam zo niet onmogelijk. SEO kost tijd.

No data was found
De ultieme gids voor social media advertenties in 2025
Wat is er veranderd? AI is je nieuwe beste vriend: Geautomatiseerde targeting,...
Meer klanten met call-to-actions die converteren
Wat is een call-to-action? Een CTA is de kers op de...
10 must-have Elementor widgets voor het verbeteren van je website
De teksteditor: onmisbaar voor elke pagina We beginnen met de klassieker:...
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣