28 augustus 2023
Community

Wat zijn de verschillende soorten community kanalen | complete uitleg 2023

Ben jij van plan om een online community te bouwen? Dan is een belangrijk onderdeel dat je het juiste platform kiest. Deze keuze kan het succes van jouw community maken of breken. En later overstappen van een platform is een enorme klus. Wij hebben deze blog geschreven om jou te helpen bij het maken van een goede keuze.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣

Is het maken van een keuze nog een stap te ver? Lees dan onze blog over hoe je een online community bouwt. Hier leggen wij jou vanaf de basis uit hoe je moet starten met een online community.

Welke soorten kanalen zijn er?

Een community is een gedeelde ruimte waar mensen samenkomen en interesses met elkaar kunnen delen. Om dit in goede banen te leiden is het belangrijk dat je kiest voor de juiste technologie. De technologieën waaruit je kan kiezen hebben wij onderverdeeld in drie categorieën. Elke categorie heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zullen elke optie behandelen en later in deze blog onze voorkeuren delen.

Optie 1: je community bouwen op een bestaand gratis platform (borrowed media)

Je kunt een community bouwen op een bestaand platform. Beter bekend als onze sociale media kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Snapchat, TikTok en meer. Je kunt gratis gebruik maken van deze platformen en gratis mensen bereiken. Ideaal toch?
Voor- en nadelen van sociale media als community kanaal
Maar is het wel ideaal? Dat jij gratis kan starten met je platform en gratis leden kan werven is natuurlijk geweldig. Maar natuurlijk zitten hier ook nadelen aan. Hieronder staan de voor- en nadelen genoemd:
Hoe communiceer je op de sociale kanalen?

Binnen de kanalen kun je nog wel kiezen op welke manier jij gaat communiceren. Wij hebben de vier meest interessante voor je toegelicht.

Optie 2: een betaald community platform in vorm van een maandelijkse fee

Een andere en misschien al wat professionelere oplossing is om te kiezen voor een community platform. Hierbij betaal je een IT organisatie een maandelijkse of jaarlijkse fee en mag jij gebruik maken van hun whitelabel software. Nu is dit platform wel helemaal ingericht op het bedienen van jouw community en kun je dit wel stijlen maar je bent nog steeds gebonden aan bepaalde richtlijnen.

Een van de meer bekende community software systemen zijn Huddle en Learndash.

Huddle is echt een losstaand platform wat je whitelabel kan inkopen. Dit platform kun je deels customizen zodat het een eigen stijl krijgt. Wel zit je vast aan de vaste opbouw van Huddle. Cursussen die je wellicht wil verkopen zijn opgebouwd uit drie onderdelen. De cursus, de modules en lessen per module. Als je dit anders wil dan gaat dat niet lukken binnen Huddle.

Learndash is ook een software pakket wat je kan inkopen. Deze software werkt als plugin op een WordPress website. Ook hierbinnen kun je je community bedienen. Echter is dit wel alleen gericht op het aanbieden van cursussen.

Voor- en nadelen van een gekocht platform voor je community

Een gekocht platform kan voor jou een ideale oplossing zijn voor jouw organisatie. Maar in sommige gevallen kan het ook nadelig zijn. Hieronder hebben wij de voor- en nadelen genoemd.

Optie 3: zelf een community platform en/of app (laten) bouwen.

Als je echt je eigen community wil managen en hier volledige regie over wil is het slim om een web app te laten ontwikkelen. Hierbij wordt je hele community platform op maat ontwikkeld. Jij bepaalt hoe het platform eruit komt te zien en kunt naar wens alle functies inbouwen. Wil je iets unieks, dan kies je voor een maatwerkoplossing.

Echter is hier wel een goede strategie voor nodig. Het laten ontwikkelen van een eigen webapp is kostenintensief en de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom moet een goede strategie het fundament leggen voor de keuzes die we maken tijdens het ontwikkelen van de applicatie.

Voor- en nadelen van een eigen web app als community platform

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor het juiste platform is het belangrijk dat jij je community laat groeien. Dit kan met slimme online marketing. Heb jij zelf ideeën over jouw community? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Een Membership-Website Bouwen met WordPress en LearnDash
Waarom kiezen voor WordPress en LearnDash? WordPress is het meest gebruikte...
Laat je website voor jouw werken
Van gedoe naar gestroomlijnde website Veel ondernemers beginnen vol goede moed,...
10 Tips om je WordPress Website Sneller te Maken
Wanneer je een website laat onderhouden, is een van de belangrijkste...
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣