8 april 2023
Marketing

Hoe bouw je een goed linkprofiel op?

Je hebt een hoveniersbedrijf en je kunt prachtige tuinen aanleggen. Maar je bent ook goed in het onderhoud van bestaande tuinen. Je bestaat nog niet zo lang, maar je hebt al een aantal tevreden klanten. Foto’s van die tuinen staan op je website, en enkele tevreden klanten hebben reacties achtergelaten. Sommige van die klanten delen blij hun nieuwe tuin op Facebook of Instagram en plaatsen daarbij een link naar jouw website. Zo’n link van een andere website naar jouw site noem je een backlink. Alle backlinks bij elkaar vormen jouw linkprofiel. Hoe belangrijk dat is voor jouw website en hoe je een sterk linkprofiel opbouwt, lees je in dit artikel.
No data was found
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣

Het belang van een linkprofiel

Zoekmachines zoals Google kijken naar verschillende aspecten van websites om te bepalen hoe betrouwbaar ze zijn. Ze letten op:

  • Relevante content: Regelmatig nieuwe en relevante informatie plaatsen.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Een logische opbouw en een goede gebruikerservaring.
  • Responsiviteit: De site moet op elk apparaat goed werken, van smartphone tot desktop.
  • Backlinks: Andere betrouwbare sites moeten naar jouw site linken.

Deze backlinks zijn cruciaal omdat ze dienen als aanbevelingen. Hoe meer kwalitatieve sites naar jouw website linken, hoe hoger jouw autoriteit en hoe beter je rankt in de zoekresultaten. Een sterk linkprofiel is dus essentieel voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Wil je meer weten over SEO? Lees dan ons blog over hoe je je WordPress-website optimaliseert voor SEO.

Manipulatie wordt niet gewaardeerd

Je kunt actief werken aan veel facetten die je website beter maken, zoals contentcreatie en technische optimalisatie. Maar bij backlinks ligt dat anders. Het actief manipuleren van backlinks wordt niet gewaardeerd door zoekmachines. Google is zeer alert op tekenen van manipulatie. Als ze vinden dat je site over-geoptimaliseerd is, kunnen ze je juist lager ranken of zelfs straffen met zogenaamde penalty’s. Ons advies: werk aan je linkprofiel, maar doe dit subtiel en intelligent. Blijf binnen de richtlijnen van Google en focus op kwaliteit.

Een natuurlijk linkprofiel

Google wil dat websites een natuurlijk linkprofiel hebben. Dit betekent een gezonde mix van backlinks van verschillende bronnen:

  • Betrouwbare en relevante websites: Sites die aansluiten bij jouw branche.
  • Minder relevante websites: Ook links van minder voor de hand liggende sites horen erbij.
  • Follow en NoFollow links: Een evenwichtige verdeling tussen beide.

Heb je alleen maar links van topdomeinen met hoge autoriteit? Dan kan dat verdacht overkomen. Een natuurlijk linkprofiel bevat ook links van kleinere of minder bekende sites. Het gaat om de balans.

Follow en NoFollow links

  • Follow links: Deze links zeggen tegen zoekmachines: Volg deze link. Ze dragen bij aan jouw autoriteit.
  • NoFollow links: Deze links geven aan: Volg deze link niet. Ze dragen niet bij aan je SEO-waarde, maar horen wel in een natuurlijk linkprofiel.

Je wilt vooral kwalitatieve Follow links verzamelen, maar vergeet niet dat NoFollow links ook een plek hebben in een gezond linkprofiel.

Vergeet interne links niet!

Niet alleen backlinks zijn belangrijk; interne links binnen je eigen website spelen ook een rol. Ze helpen zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en verhogen de gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers. Link vanuit je blogartikelen naar andere relevante content op je site. Bijvoorbeeld, als je meer wilt weten over het opbouwen van een online community, bekijk dan ons artikel hoe bouw je een online community.

Rustig opbouwen

Websites die al jaren bestaan, hebben vaak een stabiel en gevarieerd linkprofiel opgebouwd. Maar wat als je net begint? Hier zijn enkele technieken om je linkprofiel op een natuurlijke manier op te bouwen:

  1. Skyscraper-techniek: Zoek een populair artikel in jouw branche en schrijf een betere, uitgebreidere versie. Benader vervolgens websites die naar het originele artikel linken en vraag of ze naar jouw verbeterde versie willen linken.
  2. Gastbloggen: Schrijf gastblogs voor andere relevante websites. In ruil daarvoor plaatsen zij een link naar jouw site. Dit vergroot je zichtbaarheid en autoriteit.
  3. Linkruil: Werk samen met andere websites door naar elkaar te linken. Let op dat je dit met mate doet, want Google waardeert te veel directe linkruil minder.
  4. ABC-linkruil: In plaats van direct links uit te wisselen, creëer je een driehoeksverhouding. Website A linkt naar B, B naar C, en C weer naar A. Dit is minder opvallend voor zoekmachines.

Pas op voor spamlinks

Heb je een nieuwe website? Dan is geduld een schone zaak. Het rustig opbouwen van je linkprofiel is effectiever dan een snelle, onnatuurlijke groei. Zoekmachines herkennen een plotselinge toename van backlinks als mogelijk spamgedrag, wat kan leiden tot penalty’s. Zorg daarom voor een geleidelijke groei en focus op kwaliteit boven kwantiteit.

Blijf consistent werken

Werk voortdurend aan je linkprofiel. Regelmatig nieuwe content plaatsen en actief zijn op sociale media kan organisch nieuwe backlinks opleveren. De meest waardevolle backlinks zijn die welke spontaan worden gegeven door andere websites die jouw content waarderen.

Hulp nodig?

Het opbouwen van een sterk linkprofiel kost tijd en expertise. Wil je je hier niet alleen op richten of heb je hulp nodig bij je SEO-strategie? Bij PurpleBird staan we voor je klaar. Ontdek hoe we jouw website kunnen laten vliegen met onze SEO-diensten. Lees meer op onze pagina over SEO uitbesteden of neem direct contact met ons op.


Conclusie

Een goed linkprofiel is essentieel voor de vindbaarheid en autoriteit van je website. Door op een natuurlijke en doordachte manier backlinks te verzamelen, bouw je aan een duurzame online aanwezigheid. Vergeet niet dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Blijf geduldig, werk consistent en focus op het bieden van waardevolle content. Zo geef je jouw website de vleugels om hoger te ranken in de zoekresultaten.


Wil je meer tips om je online zichtbaarheid te vergroten? Bekijk dan onze blog over 10 tips voor een goede website.

No data was found
Een Membership-Website Bouwen met WordPress en LearnDash
Waarom kiezen voor WordPress en LearnDash? WordPress is het meest gebruikte...
Laat je website voor jouw werken
Van gedoe naar gestroomlijnde website Veel ondernemers beginnen vol goede moed,...
10 Tips om je WordPress Website Sneller te Maken
Wanneer je een website laat onderhouden, is een van de belangrijkste...
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣