31 mei 2024
Website

WordPress-beveiliging: Essentiële tips voor het beschermen van je website

Versterk de beveiliging van je WordPress-website met sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie, up-to-date software, beveiligingsplugins, regelmatige back-ups, HTTPS, beperkte toegangsrechten, en door monitoring van verdachte activiteiten. Deze maatregelen helpen om je site te beschermen tegen hackers en malware.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣

Het beveiligen van je WordPress-website is cruciaal om je gegevens en die van je gebruikers te beschermen tegen hackers en andere kwaadaardige aanvallen. Een gehackte website kan leiden tot datalekken, reputatieschade en financiële verliezen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je WordPress-site te beveiligen. Hier zijn essentiële tips om je website te beschermen.

1. Kies een betrouwbare hostingprovider

Een goede hostingprovider biedt niet alleen snelle en betrouwbare diensten, maar ook sterke beveiligingsmaatregelen. Kies voor een hostingprovider die bekend staat om zijn beveiliging, zoals SiteGround, Bluehost of WP Engine. Zorg ervoor dat je hostingprovider regelmatig back-ups maakt en bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen.

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zijn een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je website te beveiligen. Gebruik wachtwoorden die bestaan uit een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudige en voor de hand liggende wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

3. Beperk het aantal inlogpogingen

Hackers gebruiken vaak brute-force aanvallen om toegang te krijgen tot je website door eindeloos wachtwoorden te raden. Beperk het aantal inlogpogingen om dit te voorkomen. Plugins zoals Limit Login Attempts Reloaded kunnen je helpen om het aantal mislukte inlogpogingen te beperken en IP-adressen te blokkeren die verdachte activiteiten vertonen.

4. Houd WordPress, thema’s en plugins up-to-date

Verouderde software kan beveiligingslekken bevatten die hackers kunnen misbruiken. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versies van WordPress, je thema’s en plugins gebruikt. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches. Stel automatische updates in waar mogelijk of controleer regelmatig op updates.

5. Gebruik tweestapsverificatie (2FA)

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord een tweede vorm van identificatie te vereisen. Dit kan een code zijn die naar je telefoon wordt gestuurd of een app zoals Google Authenticator. Plugins zoals Two Factor Authentication en Wordfence Security bieden 2FA-opties voor je WordPress-site.

6. Beperk toegangsrechten

Geef gebruikers alleen de toegangsrechten die ze nodig hebben. Beheerderstoegang zou bijvoorbeeld alleen aan vertrouwde gebruikers moeten worden gegeven. Gebruik lagere gebruikersrollen zoals auteur of redacteur voor andere gebruikers. Dit minimaliseert het risico op schadelijke activiteiten als een gebruikersaccount wordt gecompromitteerd.

7. Installeer een beveiligingsplugin

Beveiligingsplugins kunnen je helpen je website te beschermen door malware te detecteren, inbreuken te voorkomen en je site te monitoren. Populaire beveiligingsplugins zijn Wordfence Security, Sucuri Security en iThemes Security. Deze plugins bieden functies zoals firewallbescherming, malware scanning en inlogbeveiliging.

8. Maak regelmatig back-ups

Regelmatige back-ups zorgen ervoor dat je je website snel kunt herstellen in het geval van een hack of technische fout. Gebruik plugins zoals UpdraftPlus, BackupBuddy of Jetpack om automatische back-ups in te stellen. Sla back-ups op een externe locatie op, zoals cloudopslag of een externe harde schijf.

9. Beveilig je website met HTTPS

Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens die tussen je website en je bezoekers worden verzonden, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om gevoelige informatie te onderscheppen. Veel hostingproviders bieden gratis SSL-certificaten aan via Let’s Encrypt. Zorg ervoor dat je website altijd via HTTPS toegankelijk is.

10. Verberg je WordPress-versie

Het verbergen van je WordPress-versie kan het voor hackers moeilijker maken om gerichte aanvallen uit te voeren. Verwijder de WordPress-versie uit de broncode door een klein stukje code toe te voegen aan je functions.php-bestand:

remove_action('wp_head', 'wp_generator');

11. Monitor je website op verdachte activiteiten

Houd je website voortdurend in de gaten voor verdachte activiteiten. Beveiligingsplugins zoals Wordfence en Sucuri bieden realtime monitoring en meldingen van verdachte activiteiten. Controleer je logs regelmatig om ongebruikelijke inlogpogingen en wijzigingen te detecteren.

12. Disable file editing

Standaard kunnen beheerders thema- en pluginbestanden bewerken vanuit het WordPress-dashboard. Dit kan een beveiligingsrisico vormen als een beheerderstoegang wordt gecompromitteerd. Schakel deze functie uit door de volgende regel toe te voegen aan je wp-config.php-bestand:

define('DISALLOW_FILE_EDIT', true);

Conclusie

Het beveiligen van je WordPress-website vereist een combinatie van preventieve maatregelen en continue monitoring. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je de beveiliging van je website aanzienlijk verbeteren en de risico’s op aanvallen minimaliseren. Onthoud dat beveiliging een doorlopend proces is en dat je regelmatig je beveiligingsstrategieën moet evalueren en aanpassen aan nieuwe bedreigingen.

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Een Membership-Website Bouwen met WordPress en LearnDash
Waarom kiezen voor WordPress en LearnDash? WordPress is het meest gebruikte...
Laat je website voor jouw werken
Van gedoe naar gestroomlijnde website Veel ondernemers beginnen vol goede moed,...
10 Tips om je WordPress Website Sneller te Maken
Wanneer je een website laat onderhouden, is een van de belangrijkste...
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣