8 april 2023
Marketing

Een huisstijl, overbodige luxe of broodnodig?

Iedereen geeft graag een positieve indruk van zichzelf. Een professionele huisstijl doet precies dat voor jouw onderneming. Het bepaald het gevoel dat potentiële en bestaande klanten krijgen als zij in contact komen met jouw onderneming. Dit geld overigens voor alle instanties in het bedrijfsleven, bij de overheid of NGO’s.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣

Wat is een huisstijl?

Met een huisstijl wordt vorm gegeven aan de identiteit van een onderneming. In een huisstijl wordt de visuele identiteit van de organisatie vastgelegd. Het bepaald voor een groot deel het imago van de organisatie en het gevoel dat mensen krijgen bij de organisatie. Met een goede visuele identiteit is het mogelijk je imago positief te beïnvloeden.

Waarom een huisstijl?

Met een professioneel ontwikkelde huisstijl bereik je heel veel:

  • Positieve visuele identiteit
  • Het geeft jouw organisatie onderscheidend vermogen
  • Het creëert aantrekkingskracht voor jouw doelgroep
  • Communicatie is doelmatig en van hoge kwaliteit
  • Interne communicatie is duidelijker
  • Communicatie met leveranciers (marketing, automatisering, ontwerpers etc.) veel gemakkelijker

Een huisstijl is dus broodnodig om jouw onderneming herkenbaar en aantrekkelijk in de markt te zetten. Als het een goed doordachte huisstijl is zal het een binding creëren met jouw doelgroep waardoor je niet meer alleen klanten hebt maar ook fans.

Hoe maak je een goede huisstijl?

Ga niet overhaast te werk! Voor het ontwikkelen van een goede en passende huisstijl is tijd nodig. Voordat je begint met ontwerpen is het überhaupt eerst nodig een aantal antwoorden te vinden op essentiële vragen.

Wat zijn de doelstellingen van jouw onderneming? Wat is of waarin ligt het onderscheidend vermogen van de onderneming? Is er een boodschap die je wilt overbrengen? Wat is het imago dat je met jouw bedrijf wilt uitstralen? Wie is je doelgroep(en)? Wat zijn de achterliggende ideeën en leefstijl van die doelgroep? Spreekt de door jouw bedachte uitstraling hen aan? Is je doelgroep jong dan zul je waarschijnlijk kiezen voor een hippe vlotte uitstraling. Maar als je advocaat of accountant bent dan is een betrouwbare uitstraling belangrijk. In dat geval heb je niets aan felle kleuren of een protserig logo.

Je laat dus met de huisstijl zien waar je voor staat; wie je bent. Het bepaalt voor een groot deel de visuele identiteit van jouw onderneming. Het is heel verwarrend als dat waar jij en jouw onderneming voor staan, niet overeenkomt met de indruk die jouw huisstijl geeft. Of als de uitstraling niet overeenkomt met wat jouw potentiële klanten verwachten van jouw sector of branche. Beantwoord daarom eerst de voornoemde vragen voordat je begint aan een ontwerp. Je zult zien, je kunt niet zonder een goede huisstijl.

Wat is bij een huisstijl inbegrepen?

Er is nogal wat bij een huisstijl inbegrepen. Een aantal van de belangrijkste zijn:

  • Bedrijfsnaam
  • Logo
  • Website
  • Typografie
  • Kleurgebruik
  • Vorm en Afmetingen
  • Soort materiaal
  • Consequentheid

De huisstijl wordt doorgevoerd in alle uitingen van de organisatie. Denk daarbij aan zowel de uitingen offline zoals briefpapier , visitekaartjes, flyers en folders, verpakkingen etc. maar ook online zoals je website(s) en e-mailcorrespondentie. Een huisstijlhandboek kan helpen bij het consequent doorvoeren van een huisstijl.

Het logo

Een huisstijl is natuurlijk veel meer dan alleen een logo. Maar van alle huisstijlelementen is het logo de meest belangrijke en ook het meest herkenbaar. Op het logo zijn belangrijke factoren van toepassing. Houdt het logo simpel, tijdloos en gebruik het consequent op en in al jouw communicatie.

94% van de logos van de grootste merken laten niet zien wat het bedrijf doet. Het is een voordeel als je jouw product of dienst in het logo kunt verwerken, maar dat is zeker geen vereiste. Het is simpelweg niet altijd mogelijk en soms zelfs niet gewenst, het logo in verband te brengen met het product of dienst. Denk aan het logo van Shell of Apple. Toch zijn ze eenvoudig en heel herkenbaar. Ook bij een logo waarin de hele naam van het bedrijf wordt gebruikt is eenvoud en herkenbaarheid het belangrijkste. Denk maar eens aan het logo van Skype en de HEMA.

In principe zijn er twee soorten logo’s:

Woordlogo

In een woordlogo vindt je de volledige naam van jouw bedrijf terug. Meestal wordt dit woord of naam dan weergegeven in een vastgelegd lettertype en wordt er een herkenbare kleur aan toegevoegd.

Beeldlogo

Alleen een afbeelding gebruiken als logo is weggelegd voor de grote en sterke, gevestigde merken. De afbeelding is dan dusdanig herkenbaar dat een omschrijving van de onderneming of van het product niet nodig is omdat iedereen dat al weet bij het zien van de afbeelding. Dit is dus niet iets voor een kleine of startende ondernemer.

Het creëren van een huisstijl is een investering, zowel in geld als tijd. Je wilt dit niet iedere vijf jaar moeten doen. Daarom is een tijdloze huisstijl en vooral logo van belang. Hoe wordt het logo over 10 of 50 jaar nog gezien? Of geeft het dan een ouderwetse en misschien wel sleetse indruk omdat je nu met een modegrill bent meegegaan bij het ontwerpen van jouw huisstijl? Zorg dus voor een tijdloos ontwerp dat langere tijd meekan.

Veelzijdig gebruik van een logo is een ander aspect waarover je vooraf moet nadenken. Het logo moet bruikbaar zijn in allerlei mogelijke uitingsvormen. Kan het op een verpakking? Is het in kleur? Of in het klein nog steeds herkenbaar als jouw logo? Kan het in groot formaat of op een donkere achtergrond of foto worden afgedrukt? Om al de bovenstaande mogelijkheden tot je beschikking te hebben en te houden is het belangrijk dat het logo als een vector graphic wordt opgeleverd. Hierdoor blijft het te allen tijde schaalbaar.

En net als met de andere huisstijlelementen moet het logo en de gebruikte kleuren passen bij jouw bedrijf en de indruk die je wilt achterlaten bij potentiële klanten.

Kan ik het zelf maken?

Jij kent jouw organisatie natuurlijk als geen ander. Bij het ontwikkelen van een huisstijl moet die kennis en kunde worden omgezet naar een voor jouw doelgroep aansprekende vorm. Het ontwerpen van een goede huisstijl is daarom niet eenvoudig en vraagt kennis en grafische vaardigheden. De vele bijkomende factoren, nu en in de toekomst maken het ontwikkelen van een huisstijl moeilijk te overzien. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de uitstraling van jouw bedrijf onprofessioneel is. Roep daarom altijd de hulp in van een ervaren designer als het gaat om het ontwikkelen van de visuele identiteit van jouw onderneming.

Hoe kies je dan een bureau? Veel mensen gaan af op wat zij mooi vinden. Maar voor het kiezen van een dergelijk belangrijk onderdeel van jouw onderneming als een huisstijl, is “mooi” niet genoeg. Vergelijk daarom verschillende grafische vormgevers met elkaar. Ze hebben allemaal hun eigen stijl. Kijk welke stijl u bevalt en vergelijk dan de geproduceerde huisstijlen van dat bureau.

Ga hier naar onze grafische diensten pagina.

De financiële voordelen

Door met een huisstijl standaarden vast te leggen voor het door jouw onderneming gebruikte drukwerk kunnen onnodige kosten worden voorkomen. De specs blijven langere tijd hetzelfde. Hierdoor kunnen geen misverstanden ontstaan en daarmee is een huisstijl kostenbesparend.

Op regelmatige basis de uitgaven aan documentatie die onderhevig is aan jouw huisstijl, analyseren zorgt ook voor een kostenbesparing. Overlap en tegenstrijdigheden sluipen er altijd wel eens in en creëren daarmee onnodige kosten. Het kan ook goed zijn dat door een verandering van interne procedures formulieren of documentatie kan worden gecombineerd of anderszins herzien.

Waarin investeer ik?

Het creëren van een huisstijl bestaat uit verschillende fasen.

  • Ontwerpen: Kennismaking, inventariseren van verwachtingen, reeds bestaande huisstijl, brainstorm sessies, uitwerken diverse mogelijkheden. Voorbeelden van toepassingen zoals op verpakkingen etc. Presentatie van de diverse uitgewerkte mogelijkheden.
  • Implementatie: Verdere completering van het gekozen ontwerp met fotografie, afbeeldingen, regelen gebruiksrechten, creëren van bronbestanden voor de diverse toepassingen, drukwerkvoorbereiding, vastleggen van specificaties voor het productieproces.
  • Oplevering: Van drukwerk en/of andere gekozen toepassingen, van film en video content, en de livegang van diverse online interne en externe uitingen zoals de website, apps en mailings.

Tips

Huisstijlhandboek

Het invoeren en onderhouden van een huisstijl moet consistent zijn. Bij grotere bedrijven wordt daarom vaker een zeer gedetailleerde uitwerking vastgelegd van alle uitingen van de onderneming, intern en extern. Voor de meeste bedrijven is dat niet echt nodig. Maar vastleggen is altijd een goede keuze. Daarom zal een goed bureau ook altijd een huisstijlhandboek meeleveren. Hierin worden alle do’s en don’ts uitgelegd met voorbeelden. Ook voor het (her)drukken van documentatie verkort en verduidelijkt dat de communicatie met de externe leverancier (drukker, webapp bouwer etc.) substantieel.

voorbeeld van huisstijlhandboek van redefined.

Duurzaamheid van huisstijl

Het op gezette tijden bijstellen en actualiseren van de huisstijl wordt aangeraden. Een bedrijf is als het goed is aan veranderingen onderhevig en de huisstijl moet daar natuurlijk wel bij blijven passen. Telkens opnieuw de belangrijke vragen stellen (zie hierboven “Hoe maak je een goede huisstijl?”) helpt om te ontdekken of de huisstijl nog past in het veranderde beeld. Het veranderen van onderdelen van de huisstijl is geen probleem. Zolang het maar past binnen het beeld van de onderneming.

Rechten op een huisstijl

Het auteursrecht van een ontwerp ligt te allen tijde bij de ontwerper. In een opdrachtomschrijving moet dan ook staan wat de gebruiksrechten zijn van de opdrachtgever. Auteursrecht kan worden overgedragen aan de opdrachtgever. Dit gaat alleen in een afzonderlijk overeenkomst en tegen een fikse vergoeding bovenop de ontwerpkosten. Let daarom op de kleine lettertjes.

Inbreuk op uw spiksplinternieuwe huisstijl door mis-, of gebruik door derden zou een ramp zijn. Om je daartegen enigszins te beschermen kan je in ieder geval het logo en merknaam deponeren bij het Merkenbureau voor de Benelux (BOIP) of bij het Merkenbureau voor de hele Europese Unie (OHIM).

Conclusie

Kortom, er komt veel meer bij een huisstijl kijken dan je zou denken. Er is een investering voor nodig maar het brengt ook zeker iets op. Op basis van de antwoorden op de juiste vragen kan je bepalen hoe jouw huisstijl het beste past bij de doelgroep(en) die je wilt aanspreken. Je hebt de neiging misschien om op de kosten te besparen en het zelf te doen, maar dan loop je zeker tegen een aantal factoren aan waaraan je niet hebt gedacht of niet beheerst. Een onprofessionele uitstraling wil je kost wat kost vermijden. Neem daarom bij het ontwikkelen van een huisstijl altijd een professional in de arm. Laat je bij de keuze welke professional dat is leiden door de antwoorden op de in dit artikel gestelde vragen. Dan zal je huisstijl altijd in lijn zijn met jouw ondernemersdoelstellingen. Voor het bereiken van die doelstellingen is een huisstijl géén overbodige luxe maar broodnodig!

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Een Membership-Website Bouwen met WordPress en LearnDash
Waarom kiezen voor WordPress en LearnDash? WordPress is het meest gebruikte...
Laat je website voor jouw werken
Van gedoe naar gestroomlijnde website Veel ondernemers beginnen vol goede moed,...
10 Tips om je WordPress Website Sneller te Maken
Wanneer je een website laat onderhouden, is een van de belangrijkste...
Meld je aan voor gratis PurpleBird evenementen

Jaarlijks organiseren wij meerdere meet-ups waar wij kennis delen over WordPress, LearnDash, SEO en nog veel meer. Schrijf je in via onderstaand formulier en mis geen enkele meetup 🐣