wat is content dripping

Wat is Content Dripping?

In de digitale marketingwereld duiken regelmatig nieuwe termen en concepten op. Eén daarvan is ‘Content Dripping’. Maar wat betekent deze term precies, en waarom is het relevant voor marketeers en ondernemers? In dit artikel duiken we diep in de wereld van content dripping.

Inhoudsopgave:

 • Definitie van Content Dripping
 • Hoe werkt Content Dripping?
 • Voordelen van Content Dripping
 • Toepassingen in de praktijk
 • Tips voor effectief Content Dripping
 1. Definitie van Content Dripping

Content dripping, ook wel bekend als ‘drip content’, verwijst naar het proces van het geleidelijk vrijgeven van content over een vooraf bepaalde tijdspanne. In plaats van alle informatie in één keer beschikbaar te stellen, wordt deze stukje bij beetje, of ‘druppelsgewijs’, aangeboden aan het publiek.

 1. Hoe werkt Content Dripping?

Het principe is eenvoudig. Stel dat je een online cursus hebt van tien lessen. In plaats van de cursist direct toegang te geven tot alle tien lessen, krijgt hij/zij elke week één les. Hierdoor blijft de cursist betrokken, en wordt de informatie gestructureerd en geleidelijk aangeboden.

 1. Voordelen van Content Dripping
 • Betrokkenheid en Retentie: Door content geleidelijk aan te bieden, blijven gebruikers langer betrokken. Ze kijken uit naar de volgende ‘druppel’ content en zijn daardoor minder snel geneigd af te haken.
 • Gestructureerd Leren: Voor educatieve platforms zorgt content dripping ervoor dat gebruikers de tijd krijgen om de aangeboden informatie te verwerken.
 • Flexibiliteit: Je kunt de frequentie en de volgorde van de content aanpassen op basis van feedback of gebruikersgedrag.
 1. Toepassingen in de praktijk

E-mailmarketing: Veel bedrijven gebruiken content dripping in hun e-mailmarketingcampagnes. Nieuwe abonnees krijgen bijvoorbeeld in de eerste week welkomstmails, in de tweede week productinformatie, enzovoort.

Online Cursussen: Zoals eerder genoemd, kunnen online cursusplatforms content dripping gebruiken om hun cursussen modulair en gestructureerd aan te bieden.

Betaalde Lidmaatschappen: Websites met betaalde lidmaatschappen kunnen exclusieve content druppelsgewijs aanbieden om leden langer vast te houden.

 1. Tips voor effectief Content Dripping
 • Ken je publiek: Begrijp de behoeften en voorkeuren van je publiek. Als ze sneller door de content willen gaan, overweeg dan om de druppelsnelheid aan te passen.
 • Wees consistent: Zorg voor een voorspelbare en consistente timing van je content druppels.
 • Gebruik Analyse Tools: Meet de effectiviteit van je content dripping strategie. Pas aan waar nodig op basis van gebruikersfeedback en -gedrag.

Conclusie

Content dripping is een krachtige methode om gebruikers betrokken en geïnteresseerd te houden. Door content geleidelijk en gestructureerd aan te bieden, kun je de betrokkenheid en retentie verhogen en je publiek een waardevolle ervaring bieden.

 

Meer kennisbank artikelen

Distributie
Wat is Distributie? Distributie speelt een cruciale rol in het succes...
Wat is Cocreatie? 
Cocreatie is een samenwerkingsvorm waarbij verschillende stakeholders – zoals organisaties, klanten,...
Wat is Codesign
Codesign, of co-design, is een ontwerpproces waarbij ontwerpers en stakeholders samenwerken...
× Stel direct je vraag