Word in 7 stappen een top onderhandelaar

hoe-word-je-een-goede-onderhandelaar

Stap 1: luisteren ​

Een simpele stap maar enorm belangrijk. Veel verkopers denken dat wanneer ze meer praten meer kans hebben op een sale. Maar dat is niet waar. Juist als je goed luistert verkoop je meer. Dit komt omdat degene tegenover jou zich gehoord voelt. Dat is enorm belangrijk.

Stap 2: wees een spiegel ​

In het Engels “Be a miror” komt hij misschien wel bekend voor. Spiegelen gebeurd overal maar het valt niet op. Let maar eens op als je praat tegen een goede vriend of je partner. Je let normaal niet op je houding maar in je onderbewust neem jij de houding aan van de ander. Dit zorgt voor een fijn en comfortabel gevoel. Als je dit toepast in een salesgesprek, wat in het begin misschien een beetje ongemakkelijk voelt, zul je merken dat de ander een stuk comfortabeler is. Daarnaast krijgt de ander meer het gevoel dat hij tegen zichzelf praat omdat je hem nadoet. Dit zorgt ervoor dat hij niet boos op je wordt. Want mensen worden nu eenmaal moeilijk boos op zichzelf.

Stap 3: voel niet hun pijn maar geef het een label ​

Tijdens het luisteren hoor je natuurlijk ook wat het probleem is. Zorg dat jij je inleeft in de ander, sta in zijn schoenen en denk hoe dit voor jou zou zijn. Nu je de pijn begrijpt kun je het een label geven. Dit doe je op een rustige manier zodat je de ander niet boos maakt. Antwoord: het lijkt erop dat u problemen heeft met. . . Wanneer je de label hebt gegeven wees dan stil en luister.

Stap 4: bewaar de “ja” meester de “nee”​

Hoe irritant is het als je een telefonisch verkoper aan de lijn krijgt. Je hoort het meteen aan de stem en de manier van pushen dat hij je iets probeert te verkopen. Dit doet hij door jou steeds “ja” te laten zeggen in de hoop dat jij ook “ja” zegt tegen de uiteindelijke verkoop. Maar probeer dit eens andersom. Probeer de ander nee te laten zeggen. Een voorbeeld:

  • Wilt u uren steken in het uitzoeken van de beste online marketing strategie? “Nee”
  • Wilt u de hoofdprijs voor online marketing betalen? “Nee”
  • Wilt u dan het pakket waarbij wij alles voor u doen zonder enorme kosten? “Ja”

Stap 5: zet de ander aan tot het zeggen van de volgende drie worden ​

De woorden “Jij hebt gelijk” is een groot probleem voor de onderhandeling. Waar je voor moet kijken is een “Dat is waar”. Dit doe je door een goede samenvatting te geven van bovenstaande punten.

Stap 6: buig de realiteit ​

Feiten maken veel minder impact dan emotionele waarde. De ander wilt eerlijkheid voelen. Wanneer de ander emotionele gelijkheid voelt is dat veel meer waard dan de rationele waarde van geld.

Stap 7: maak de illusie van controle ​

Iemand wil graag de controle hebben. Als ze geen controle hebben doen ze liever geen zaken met je. Nu moet jij wel de controle hebben maar niet het gevoel geven aan de ander dat hij geen controle heeft. Dit doe je door de volgende vragen te stellen:

  • Hoe lossen wij dit probleem op?
  • Wat is voor u het meest belangrijkst?
Toby van Vuuren

Toby van Vuuren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

PurpleBird
Bezoek op kantoor van onze eerste klant ooit!
infinite-scroll-op-telefoon-nieuwe-seo-kans
SEO
Infinite scroll op telefoon – nieuwe SEO kans
Offline-adverteren-via-Billboards-ook-mogelijk-met-Google-Ads
Marketing
Offline adverteren via Billboards ook mogelijk met Google Ads!