8 april 2023
Website

Website ontwikkeling – Welke factoren zijn belangrijk?

In dit artikel nemen wij je mee langs de verschillende fasen in het proces van website ontwikkeling. We geven je handvatten bij de voorbereiding en welke factoren belangrijk zijn te overdenken voordat je aan website ontwikkeling begint.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing

Denk als jouw bezoeker

Bij het ontwikkelen van een website komen veel verschillende factoren kijken, maar het allerbelangrijkste uitgangspunt bij website ontwikkeling is het denken als de consument. Beeld jezelf in dat jij de consument bent. Je zoekt naar een oplossing voor jouw probleem/vraag, je bent op zoek naar een bepaald product of je wilt voor het een of ander inspiratie opdoen.

Zoekmachines

Op een enkeling na gebruikt iedereen dan tegenwoordig een zoekmachine waarin je zoekwoorden typt die met jouw vraag of zoektocht te maken hebben. Zo’n 96% van alle ondernemingen in Nederland heeft dan ook een website zodat ze gevonden worden als iemand hun product of dienst zoekt. Sommigen gebruiken het alleen als een soort digitaal visitekaartje, maar de meeste ondernemers zouden graag willen dat je bij het bezoek van hun site, stante pede “verliefd” wordt op hun product of dienst. Zeker voor dat laatste is het hebben van een website zeker niet genoeg.

Jouw website is jouw “gereedschapskist”

Zie daarom jouw website als een gereedschapskist voor jouw marketing(afdeling). Gereedschap moet onderhouden worden en soms moet je onderdelen vervangen. En het is belangrijk voor het bereiken van een bepaald doel,  dat je het juiste gereedschap voor de juiste klus inzet. Jouw website werkt hetzelfde als die gereedschapskist.

Jouw website bestaat uit diverse “gereedschappen” (lees: onderdelen). Gebruik je deze onderdelen niet of niet op de juiste manier dan lukt het binnenhalen van nieuwe klanten, de eigenlijke klus waarvoor je een website hebt laten ontwikkelen, niet. Deze onderdelen ondersteunen het behalen van verschillende subdoelen die allen tezamen bijdragen aan jouw ondernemingsdoelstellingen.

Hoe kom je nu tot een website die precies doet wat jij wilt, namelijk klanten verliefd laten worden op jouw bedrijf? Dat is niet gemakkelijk en er komt veel bij kijken. Het is een in ieder geval helder dat een website die doet wat jij wilt, essentieel is voor het behalen van jouw doelstellingen.

Waar begin je?

Budget voor website ontwikkeling

Bedenk hoeveel je maximaal wilt/kunt investeren in de ontwikkeling van jouw visuele identiteit en daarmee ook je website. Vooraf bepalen wat je minimale wensen zijn en voor welk budget, voorkomt teleurstellingen en verrassingen achteraf. Let daarom altijd op en vraag door bij het uitkiezen van het bureau dat voor jouw jouw visuele identiteit en/of jouw website gaat ontwikkelen. Kijk hiervoor ook eens naar ons artikel: “8 Tips voor het kiezen van een marketingbureau”.

Wat kost een website maken?

Een website is niet alleen het visuele gedeelte op het internet. Om een website te maken die aansluit op jouw doelgroep in aantrekkelijkheid en in behoeften, is veel meer nodig. Het gaat vooral om kennis. Weten waar jouw doelgroep zich op het internet ophoudt en hoe die zich beweegt. Een goed uitgevoerd onderzoek behelst ook een zoekwoordenanalyse en concurrentieanalyse. Een dergelijk uitgebreid onderzoek kost tijd en daarmee geld. Maar het is het fundament van de website en van het gebruik ervan. Ook de SEO is initieel op dat onderzoek gebaseerd. Verder moet je qua kosten denken aan het maken van een huisstijl inclusief logo, webdesign, copywriting en eventueel creeren van foto- en videomateriaal. Hiermee heb je de grootste bulk aan kosten voor een website bijeen.

Tijd

Overdenk hoeveel tijd je zelf beschikbaar hebt om aan het proces van website ontwikkeling te besteden. Alleen al de voorbereiding van het proces kost tijd, maar het proces zal moeten verlopen in nauwe samenwerking met het uitgekozen bureau om tot een goed resultaat te komen.

Een strategie bedenken

Er zijn veel essentiële vragen die vooraf moeten worden beantwoord. Achteraf dingen aanpassen kost (extra) geld en tijd. Met een gedegen stapsgewijze aanpak is dat gemakkelijk te vermijden.

Als de huisstijl je niet aanstaat of er bestaat in het ergste geval geen huisstijl dan is het daar waar je moet beginnen. Jouw website moet in lijn zijn met en geïntegreerd zijn in de visuele identiteit van jouw onderneming die je met een huisstijl creëert. Op onze site kan je informatie over huisstijlen terugvinden. In dit artikel concentreren wij ons op het maken van jouw website.

Een plan vooraf is voor elk project een goed begin! Begin daarom met dit plan. Wij noemen dat de strategie. Deze uitdenken zal jou en je organisatie richting geven. Een strategie wordt immers gemaakt om via een vooraf bepaalde weg een of meerdere doelen te bereiken.

Bedenk wat je wilt bereiken!

Er zijn voor een website meerdere doelen mogelijk.

 • Klantenbinding
 • Verkoop via de website realiseren
 • Andere inkomsten genereren
 • Potentiële klanten binnenhalen
 • Werven van medewerkers
 • Klanttevredenheid vergroten

De doelen die je voor jouw onderneming hebt bedacht sluiten natuurlijk aan bij de doelstellingen uit je marketingstrategie. Heb je nog geen marketingstrategie? Dan zou je daarmee moeten beginnen anders ben je een kapitein op een schip zonder kompas. Met die strategie bepaal je ook in welk marketingprogramma jouw website gaat vallen. Zoals we al eerder bespraken heb je andere gereedschappen nodig voor verschillende klussen. Zo is het ook met de doelen waarvoor je een website wilt gebruiken. Als je de interesse wilt wekken voor jouw branche of product of de informatie die men kan vinden op jouw site, dan zijn de criteria voor de website anders dan bijvoorbeeld bij verkoop via de website.

redefined-blog-een-strategie-bedenken

De criteria voor jouw website

Naast datgene wat je met een (nieuwe) website wilt bereiken, jouw ondernemingsdoelstellingen, moet een website ook aan wat algemenere vereisten voldoen. Deze vereisten dekken de uitstraling, het gebruiksgemak en de beveiliging van de website.

Uitstraling

Het ontwerp van de website moet passen in de stijl die jouw onderneming heeft geadapteerd. Als de website niet in lijn is met de huisstijl die bij andere uitingen wordt gebruikt veroorzaakt dat verwarring bij bezoekers van jouw site en zullen ze snel afhaken. Een herkenbare uitstraling zal ervoor zorgen dat bezoekers vertrouwen krijgen, hebben en houden in jouw website.

De leesbaarheid van een site is zeer belangrijk. Een lang-krullerig lettertype ook wel font genoemd zal de leesbaarheid niet ten goede komen. Gebruik dus een lettertype dat prettig leest van een scherm.

De uitstraling, het logo, de kleuren, het lettertype en nog vele andere aspecten van de visuele identiteit van jouw bedrijf kun je (laten) vastleggen in een huisstijlhandboek.

Gebruiksgemak

Als bezoekers op je site moeten zoeken naar informatie, zullen ze snel afhaken. Daar is een simpele navigatie voor nodig. Deze navigatie moet voordat begonnen wordt met het bouwen van een site worden uitgedacht. Er zijn hiervoor meerdere tools beschikbaar zoals Writemaps. Met zo’n tool creëer je een sitemap, een soort van bewegwijzering voor jouw site.

Contact

Bezoeker moeten direct contact met je kunnen opnemen. Sterker nog, om leads te genereren is het aansporen tot contact met jou zoeken heel belangrijk. Een “oproep tot actie” of zoals in vakjargon wordt gezegd een “Call to Action” (CTA) mag op geen enkele site ontbreken.

De website moet ook leesbaar blijven bij gebruik door bezoekers van andere apparaten dan een normaal computerbeeldscherm. Bijna de helft van de bezoekers van de site van redefined. wordt bezocht met gebruik van een smartphone. Het is dan belangrijk dat de site net zo gebruiksvriendelijk is als bij een normaal scherm. Dit heet een responsive design en zorgt ervoor dat de site schaalt met verschillende apparaten.

Snelheid is key. Als de website te langzaam laadt zullen bezoekers afhaken. Ook zullen zoekmachines je dan minder weergeven in zoekresultaten.

Beveiliging

Het is van groot belang dat je om de site goed functionerend te houden je onderdelen gebruikt die van betrouwbare makelij zijn. Zorg voor updates van die onderdelen zodat ze blijven werken en de veiligheid van die onderdelen gewaarborgd blijft.

Een SSL-certificaat draagt zeker bij aan de veiligheid van het gebruik van je site, voor jouw bezoekers maar ook voor jezelf. Zorg dus voor een goed certificaat van een betrouwbare aanbieder. Een gratis certificaat kan maar is meestal niet voldoende en heeft niet de professionele uitstraling die je graag wilt.

Als je dan de strategie met al haar onderdelen hebt uitgedacht en deze past binnen de visuele identiteit van jouw onderneming, kun je je gaan richten op de volgende stap.

Het webdesign

Op basis van de eerder besproken doelstellingen wordt door een webdesigner een schematische opzet gemaakt. Deze schematische weergave wordt ook wel een wireframe genoemd. In deze fase wordt de structuur van de website bepaald.

Een website bestaat meestal uit verschillende pagina’s. Je kunt ook een onepager laten maken maar die is dan verbonden aan een specifieke actie of een bepaald product. Op een onepager kun je namelijk veel minder informatie kwijt dan in een website met meerdere pagina’s. Ok je vindbaarheid wordt vergroot door meerdere pagina’s. De zoekmachines vinden dan meerdere pagina’s die gelinkt zijn aan jouw onderneming.

Welke pagina’s heb je dan in ieder geval nodig? De volgende basispagina’s kunnen niet ontbreken:

 • Home
 • Diensten/Producten
 • Over ons
 • Werkwijze
 • Reviews/Blogs
 • Contact

De belangrijkste van de hierboven genoemde pagina’s is toch wel de “Over ons”-pagina. Hier kun je jouw bedrijf een menselijk gezicht geven. Je mag misschien je diensten alleen aanbieden aan bedrijven, maar ook daar werken mensen; mensen die je wilt aanspreken met jouw verhaal. De “Over ons”-pagina laat zien waar je vandaan komt, wie je bent en wat jouw gedachten zijn achter het product of de dienst die je aanbiedt.

Grafische vormgeving

Maar goed, terug naar het wireframe. Met het wireframe in de hand wordt een grafische opzet van de website gemaakt. Dit is een voorbeeld van hoe de website er ongeveer uit komt te zien. Meestal wordt dit eerste ontwerp aan jouw gepresenteerd in de vorm van een totaal foto. Maar ook steeds vaker, wordt een interactieve mockup gemaakt waarbij je als het ware door de website (die dan nog geen echte website is) heen kunt klikken. In deze fase worden de opmaak en uiteindelijke look en feel van de website bepaald. De grafische weergave wordt daarna omgezet in code meestal HTML maar dat kan ook PHP zijn of een andere codetaal.

redefined-blog-webdesign

Keuzes maken voorafgaand aan website ontwikkeling

In dit proces komt het “gevecht” tussen functionaliteit en looks altijd naar boven. Dit wordt meestal uitgevochten tussen eigenaren en ontwerpers en/of tussen marketeers en ontwerpers. Wat je natuurlijk wilt is een website die iedereen aanspreekt, maar bereik je met zo’n mooie website wel de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen? Veel mooie grote foto’s en/of een slider zijn mooi maar brengen de conversie drastisch omlaag. Ook de call-to-actions moeten eigenlijk opvallend zijn om de conversie te verhogen. Voor een ontwerper is dat vaak een gruwel want dan past het niet meer in de huisstijl of de stijl van het ontwerp. De kunst is om hier een balans in te vinden. Het moet een samenspel worden van de vragen: “Hebben mijn bezoekers hier iets aan?” “Past het binnen de identiteit van mijn bedrijf?” en “Helpt het de doelstellingen van het bedrijf te behalen?” Die balans vinden kan alleen een professionele bouwer van websites.

Hoe nu verder?

Met de voorbereiding, de strategie, het wireframe en de mockup komt je website tot een uiteindelijke look en feel, de uitstraling die je hebt bedacht. Maar je website is nu net als een knappe man/vrouw zonder inhoud.

De content

De website moet nu gevuld worden met content. Lees hierover ook ons artikel: “SEO-Zoekmachineoptimalisatie en wat het voor jou kan doen.” Kortgezegd zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het ontwikkelen van content:

 • Denk altijd aan wie je wilt aanspreken; heb de bezoeker van jouw website in gedachten.
 • Kies de juiste zoekwoorden en doe een regelmatige zoekwoordenanalyse.
 • Maak je teksten passend bij jouw product. Een heel vrolijke tekst op een site van een rouwcentrum is evenzeer niet op zijn plaats als een heel saaie tekst met moeilijke woorden voor een kinderdagverblijf. De juiste toon aanslaan zorgt voor het vasthouden van bezoekers.
 • Begin altijd met de belangrijkste informatie. Onderzoek wijst uit dat bezoekers geneigd zijn de website te scannen en lezen de info dan in de zogenoemde F-vorm. De koppen en eerste zinnen zijn daarom uitermate belangrijk. Denk daarom goed na over de titels die je een pagina geeft.
 • Heb je lijstje, gebruik dan opsommingstekens. Veelal zijn de te gebruiken opsommingstekens onderdeel van de huisstijl en opgenomen in het huisstijlhandboek.
 • Voeg de juiste afbeeldingen aan de site toe. Ook hierover schreven wij al eerder in het laatstgenoemde artikel.
 • Is je budget groot genoeg dan kun je ook nadenken over het gebruik van video’s op je website. Onderzoek heeft uitgewezen dat video’s de conversie en interactie van de bezoekers vergroot.

Zoekmachineoptimalisatie

Nu de website gevuld is moet deze natuurlijk zo goed mogelijk vindbaar zijn. Er is een scala aan manieren om je website ‘in de kijker te spelen’.

Meld jouw bedrijf aan bij ‘Google mijn bedrijf’, gebruik ‘social media’ en adverteer op Google en/of Facebook en Instagram. Let hierbij wel op dat het mediakanaal dat je gebruikt ook het kanaal is waarop jouw doelgroep te vinden is.

Maar let op, het ‘in de kijker spelen’ van jouw onderneming is geen eenmalige actie. Dit is een voortdurend proces. Houdt constant de relevantie van jouw site en de informatie die je verstrekt, in de gaten en maak doorlopend aanpassingen.

Doorlopend proces

Ook als na een aantal jaar de onderneming de gewoonlijke veranderingen heeft ondergaan, is het goed de visuele identiteit daarop aan te passen. Onderzoek of specifieke of nieuwe producten meer aandacht of zelfs een eigen pagina verdienen. Hierdoor blijft de inhoud van jouw site relevant voor jouw doelgroep en raakt je site niet out of date.

Dit proces vergt veel tijd en door de jaren heen ook de nodige investeringen. Als een marketingafdeling niet tot jouw mogelijkheden behoort maar wil je toch jouw visuele identiteit de juiste aandacht geven, denk dan na over het uitbesteden van deze voortdurende werkzaamheden. De meeste marketingbureaus bieden abonnementen aan voor het onderhoud en opzet van jouw marketingstrategie.

Tenslotte ben je en blijft je website relevant voor je doelgroep als je op zeer frequente basis content creëert door het schrijven van blogs, vlogs maken, posts op social media ect. Als je bijhoudt wat jouw doelgroep interesseert en daarover schrijft, blijf je relevant, houdt je bezoekers vast en zullen je doelstellingen binnen handbereik komen.

Conclusie

Om tot de gewenste resultaten te komen is een goed planning van essentieel belang. Bedenk hoeveel tijd en geld je over hebt om tot die gewenste resultaten te komen. Maak een goeddoordachte strategie. Bedenk en ontwikkel een passende visuele identiteit. Zorg dat je website in ieder geval door de mees gebruikte apparaten goed te benaderen is. Denk aan de beveiliging van de website. Houdt altijd jouw doelgroep in gedachten als je content creëert. Werk constant aan het duidelijk en simpel overbrengen van jouw boodschap en stop nooit met dit proces constant te herhalen.

Wil je hulp bij dit gehele proces of delen daarvan, neem dan contact met ons op!


Neem direct contact met ons op!

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Marketing
Social Media. Gebruik het om meer klanten te werven.
Leestijd: 3 minuten
Marketing
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en wat het voor jou kan doen
Leestijd: 8 minuten
Website
Website ontwikkeling – Welke factoren zijn belangrijk?
Leestijd: 15 minuten
Kom meer te weten

Kunnen wij je helpen bij een van de volgende onderdelen?