wat is blue ocean strategie

Wat is de Blue Ocean Strategy

De Blue Ocean Strategy (BOS) is een marketing- en bedrijfsstrategieconcept dat is ontwikkeld door W. Chan Kim en Renée Mauborgne. Het richt zich op het creëren van nieuwe marktruimte, of “blauwe oceanen”, in plaats van te concurreren in bestaande markten, of “rode oceanen”.

Rode oceanen versus blauwe oceanen

 • Rode oceanen: Hier concurreren bedrijven in bestaande marktsegmenten. Ze proberen marktaandeel te winnen van concurrenten, wat leidt tot een intense concurrentie die de winstmarges verlaagt. Dit resulteert in een “rode oceaan” van bloedige concurrentie.
 • Blauwe oceanen: In plaats van zich op concurrenten te richten, creëren bedrijven die de Blue Ocean Strategy volgen nieuwe, onbetwiste marktruimte. Ze richten zich op innovatie en creëren waarde voor zowel hun klanten als hun bedrijf. Hierdoor vermijden ze concurrentie en realiseren ze hogere winsten.

De vier actieprincipes van de Blue Ocean Strategy

 • Verminder: Dit gaat over het verminderen van factoren die de industrie voor vanzelfsprekend heeft gehouden, om kosten te verlagen.
 • Elimineer: Dit betekent het elimineren van factoren die de industrie als standaard heeft aangenomen, maar die niet langer waarde toevoegen.
 • Verhoog: Hier gaat het om het verhogen van factoren die goed boven de standaard van de industrie liggen, om de waarde voor klanten te verhogen.
 • Creëer: Dit gaat over het introduceren van nieuwe functies of aanbiedingen die de industrie nog nooit heeft aangeboden, waardoor nieuwe vraag en waarde worden gecreëerd.

Het Strategy Canvas

Het Strategy Canvas is een centraal diagnostisch en actiegericht kader uit de Blue Ocean Strategy. Het helpt bedrijven hun huidige strategie in kaart te brengen in vergelijking met andere concurrenten in de industrie en helpt bij het identificeren van nieuwe kansen in de markt.

Van rode naar blauwe oceanen

Het implementeren van de Blue Ocean Strategy vereist een verschuiving in mentaliteit. Hier zijn enkele stappen:

 • Begrijpen van de huidige realiteit: Analyseer de huidige markt en begrijp waar de concurrentie zich bevindt.
 • Identificeren van nieuwe marktruimte: Gebruik het Strategy Canvas om te kijken waar er ruimte is voor innovatie.
 • Test de nieuwe strategie: Voordat u zich volledig in een blauwe oceaan begeeft, test u de nieuwe strategie op een kleinere schaal.
 • Implementeer en schaal: Als de nieuwe strategie succesvol blijkt, breid deze dan uit naar andere delen van het bedrijf.

Voordelen van de Blue Ocean Strategy

 • Minder concurrentie: Door nieuwe marktruimtes te creëren, vermindert u de directe concurrentie.
 • Hogere winstmarges: Door unieke waarde te bieden, kunnen bedrijven hogere prijzen vragen en genieten van hogere winstmarges.
 • Duurzame groei: Blauwe oceanen bieden vaak langdurigere groeimogelijkheden dan verzadigde rode oceanen.

Voorbeelden van de Blue Ocean Strategy in actie

Een klassiek voorbeeld is Cirque du Soleil. Ze creëerden een nieuwe categorie in de entertainmentindustrie door traditioneel circus en theater te combineren. Door dit te doen, hebben ze zich onderscheiden van traditionele circussen en hebben ze hogere ticketprijzen kunnen vragen.

Conclusie

De Blue Ocean Strategy gaat over het zoeken naar en het exploiteren van nieuwe marktmogelijkheden in plaats van te vechten in overbevolkte markten. Door zich te concentreren op innovatie en waardecreatie, kunnen bedrijven uit de moordende concurrentie van rode oceanen ontsnappen en bloeien in de vrije wateren van blauwe oceanen.

 

Meer kennisbank artikelen

Distributie
Wat is Distributie? Distributie speelt een cruciale rol in het succes...
Wat is Cocreatie? 
Cocreatie is een samenwerkingsvorm waarbij verschillende stakeholders – zoals organisaties, klanten,...
Wat is Codesign
Codesign, of co-design, is een ontwerpproces waarbij ontwerpers en stakeholders samenwerken...
× Stel direct je vraag