wat is augmented reality

Wat is Augmented Reality

Augmented Reality (AR), vaak vertaald als ’toegevoegde realiteit’, is een technologie die de fysieke wereld en digitale informatie samenbrengt. Door het superponeren van digitale gegevens op de echte wereld, kan AR gebruikers een verbeterde of verrijkte ervaring van hun omgeving bieden.

  1. Geschiedenis van Augmented Reality

1.1 Eerste stappen
De oorsprong van AR kan worden herleid tot de jaren 60, toen Ivan Sutherland en zijn student Bob Sproull de eerste head-mounted display (HMD) ontwikkelden genaamd “Sword of Damocles”. Het was een primitief systeem, maar legde de basis voor toekomstige AR-toepassingen.

1.2 Evolutie in de 21e eeuw
Met de komst van smartphones en krachtigere computergraphics, begon AR in de jaren 2000 aan een snelle opmars. Apps zoals Pokémon Go hebben AR bij een breed publiek geïntroduceerd.

  1. Hoe Werkt Augmented Reality?

2.1 Technologie achter AR
AR werkt door camera’s en sensoren te gebruiken om de omgeving van een gebruiker te scannen. Software analyseert vervolgens deze gegevens en voegt digitale informatie toe die relevant is voor wat de gebruiker ziet.

2.2 Verschil met Virtual Reality (VR)
Waar VR een volledig immersieve digitale omgeving creëert, voegt AR digitale elementen toe aan de bestaande realiteit.

  1. Toepassingen van Augmented Reality

3.1 Gaming
Games zoals Pokémon Go en Harry Potter: Wizards Unite hebben AR in de mainstream gebracht, waarbij spelers digitale wezens in de echte wereld kunnen vangen.

3.2 Medische sector
Chirurgen gebruiken AR om betere visualisaties te krijgen tijdens operaties, en therapeuten gebruiken het voor virtuele revalidatie.

3.3 Onderwijs en Training
Van interactieve schoolboeken tot virtuele rondleidingen, AR biedt nieuwe leermogelijkheden voor studenten van alle leeftijden.

3.4 Retail en Modewereld
Bedrijven gebruiken AR voor “try-before-you-buy” ervaringen, zoals het virtueel uitproberen van kleding of make-up.

  1. Toekomst van Augmented Reality

4.1 AR-brillen en wearables
Met technologieën zoals Microsoft’s HoloLens en Apple’s geruchten AR-bril, zal AR waarschijnlijk nog naadlozer integreren in ons dagelijks leven.

4.2 Verdere integratie in dagelijks leven
Van autorijden tot winkelen, de mogelijkheden voor AR zijn eindeloos en zullen waarschijnlijk alleen maar groeien in de komende jaren.

Conclusie

Augmented Reality is een opwindende technologie die de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen en ermee omgaan, heeft veranderd en zal blijven veranderen. Van gaming tot gezondheidszorg, de toepassingen zijn divers en groeiend, waardoor het een essentieel onderwerp is voor iedereen die betrokken is bij technologie en marketing.

 

Meer kennisbank artikelen

Distributie
Wat is Distributie? Distributie speelt een cruciale rol in het succes...
Wat is Cocreatie? 
Cocreatie is een samenwerkingsvorm waarbij verschillende stakeholders – zoals organisaties, klanten,...
Wat is Codesign
Codesign, of co-design, is een ontwerpproces waarbij ontwerpers en stakeholders samenwerken...
× Stel direct je vraag