14 september 2022
Marketing

Infinite scroll op telefoon – nieuwe SEO kans

Heb je het al gezien? Als je via je smartphone een zoekopdracht uitvoert via Google kun je oneindig door blijven scrollen. Voorheen had je ongeveer drie advertenties en tien organische zoekresultaten op de eerste pagina. Was je onderaan de pagina klikte je naar de volgende pagina voor meer resultaten.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing

Maar dit is veranderd. Wanneer je nu een Google zoekopdracht uitvoert via je telefoon kun je oneindig doorscrollen. Eigenlijk een hele logische ontwikkeling omdat oneindig doorscrollen (of infinite scroll) heel gebruikelijk is geworden door Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en noem maar op.

Wat betekent infinite scroll voor SEO?

Is pagina één nu helemaal weg of staat iedereen nu op pagina één? Natuurlijk helpt het nog steeds om een hoge positie te hebben in Google maar maakt de eerste positie nog wel zoveel uit? Juist nu bezoekers gemakkelijk kunnen doorscrollen? 

Voor transactionele zoekwoorden zoals “website laten maken” en “app laten maken” wil je met je pagina een hoge positie hebben op dit specifieke zoekwoord. Maar voor bredere zoekwoorden zoals “wat kan ik met pompoenen” wil je misschien meer inspiratie. Dan is een overzicht aan verschillende pagina’s heel prettig. Je hoeft dan ook niet perse bovenaan in de zoekmachine te staan om de scoren. 

Voor transactionele zoekwoorden zal het zoekgedrag nog niet heel veel wijzigen. Maar voor algemene pagina’s of blogberichten zullen de weergaven omhoog gaan, kliks gelijk blijven en CTR zal dalen. Onderaan de streep evenveel bezoekers maar waarschijnlijk wel bezoekers die echt geïnteresseerd zijn in jouw content.

Wat betekent de update voor adverteerders

Betekent dit dat de advertenties onderaan de pagina helemaal verdwijnen? In zekere zin wel want er is geen onderkant meer. De advertenties die niet direct bovenaan de pagina staan zullen tussen de organische zoekresultaten verschijnen. Hierdoor voelen de advertenties veel natuurlijker waardoor de CTR omhoog gaat. 

Ook hier geldt dat transactionele advertenties bovenaan de pagina beter scoren dan tussen de organische zoekresultaten. Maar voor de wat meer bredere zoekwoorden zoals “wat is het beste merk grasmaaier” zullen advertenties tussen de zoekresultaten net zo goed kunnen scoren als de advertenties bovenaan de pagina.

Onze conclusie van de update infinite scroll

De nieuwe update van Google zal gebruikers een betere ervaring geven. Zeker op het gebied van inspiratie. Ook voor ons biedt het nieuwe kansen. Blogpost of pagina’s met een breder publiek zullen beter gevonden worden.

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Wat zijn de verschillende soorten community kanalen | complete uitleg 2023
Is het maken van een keuze nog een stap te ver?...
Hoe laat je een online community groeien | complete uitleg 2023
Als eerst moet jij jezelf en de markt goed kennen. Ben...
Website ontwikkeling – 6 belangrijke factoren om rekening mee te houden
Website ontwikkeling; denk als jouw bezoeker Bij websiteontwikkeling komen veel verschillende...
× Stel direct je vraag