18 juni 2022
Marketing

Hoe vind je alle 404 pagina’s van je website?

404 pagina’s zijn slecht voor je website. Je wilt ze daarom ook verhelpen. Wij leggen jou in dit bericht uit hoe je 404 pagina’s kunt vinden en hoe je ze moet oplossen. Hiervoor gebruiken we Screaming Frog en Spreadsheet.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing

Wat zijn 404 pagina’s?

Als we kijken naar Technische SEO hebben pagina’s hebben statuscodes. Een statuscode van bijvoorbeeld 200 betekent dat je pagina ‘OK’ is en geschikt is voor de zoekmachine. Maar wanneer je een pagina verwijdert, privé zet of je verandert de URL structuur dan zal er een 404 ontstaan. Dit betekent “pagina niet gevonden”. De pagina is dus letterlijk weg. Je hebt vast wel eens een 404 pagina gezien. Dit zou onze 404 pagina zijn:

de 404 pagina van PurpleBird

Zijn 404 pagina’s schadelijk?

Een oude pagina wat na lange tijd een 404 is geworden is niet direct schadelijk voor je website. Maar let op, ga je veel aanpassingen doen in de structuur van de website en meer dan de helft van de pagina’s krijgt een 404 kan dit behoorlijke schade geven. Het is namelijk niet prettig voor iemand om constant op niet bestaande pagina’s te komen (404’s). Daarom is het goed om af en toe te checken of de website 404 pagina’s bevat.

Hoe vind ik mijn 404 pagina’s

Hiervoor gebruiken we twee handige tools genaamd Screaming Frog en Spreadsheet. Open Screaming Frog en plaats in de bovenste balk de URL van jouw website. Bekijk de afbeelding hieronder:

PurpleBird in Screaming Frog

Vervolgens klik je op start. Je website wordt gecrawld door Screaming Frog waardoor je alle informatie van de website ontvangt. Dit duurt even. Is de crawl 100% klaar dan kun je klikken op export. Bekijk de afbeelding hieronder:

crawl van screaming frog

Sla het CSV bestand op. Vervolgens open je een Spreadsheet. Klik op bestand > importeren > uploaden en upload het CSV bestand. Stel vervolgens in op ‘huidig blad vervangen’ en ‘automatisch detecteren’ en klik op importeren.

screaming frog 404 pagina's data inladen in spreadsheet

Je ziet behoorlijk wat data staan. Het enigste wat je nodig hebt is:

  • Address
  • Content type
  • Status Code 

De rest kun je allemaal verwijderen. Je krijgt dan het volgende overzicht:

404 data in spreadsheet zonder filter

Nu kun je filters toevoegen. Dit doe je onder gegevens > filters toevoegen. Zet de volgende twee filters aan. 

Content type → text/html;

Status Code → 404

De rest maak je allemaal niet zichtbaar. Je krijgt dan het volgende overzicht:

Screenshot 2022-06-18 at 21.24.38

Je ziet dat op onze website behoorlijk wat 404 pagina’s staan. NIET GOED! Voor ons dus heel wat werk aan de winkel. En voor jou? En wat doe je als je een 404 pagina hebt? Hieronder hebben wij de oplossing.

Hoe los je een 404 pagina op

Er zijn een aantal manieren om een 404 pagina op te lossen. De meest gangbare en gebruikelijke manier is om een redirect in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld met de plugin redirect.me. Wanneer iemand dan op de pagina komt ziet hij/zij geen 404 maar een andere pagina waar je hem naartoe stuurt. 

Een andere manier is om de pagina met precies dezelfde URL weer aan te maken. Heeft de pagina jouwdomein.nl/diensten/ een 404 dan kun je een pagina aanmaken met precies dezelfde URL. Wanneer je deze publiceert zal de 404 verdwijnen. 

Dit draagt allemaal bij aan een gezonde website. En gezonde websites ranken beter in Google. En dat draagt bij aan een goede vindbaarheid. Een belangrijk onderdeel van je SEO dus.

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Wat zijn de verschillende soorten community kanalen | complete uitleg 2023

Wat zijn de verschillende soorten community kanalen | complete uitleg 2023

Hoe laat je een online community groeien | complete uitleg 2023

Hoe laat je een online community groeien | complete uitleg 2023

Website ontwikkeling – 6 belangrijke factoren om rekening mee te houden

Website ontwikkeling – 6 belangrijke factoren om rekening mee te houden
× Stel direct je vraag