Wat is A/B testen
Wat is nu precies A/B testen? Misschien heb je er wel eens van gehoord. Je stuurt een groep bezoekers naar een bepaalde pagina op je website. Op pagina één heb jij geen aanpassing gedaan. Op pagina twee heb je de kleur van je knoppen veranderd naar groen in plaats van blauw.
Stel je hebt 100 bezoekers in een maand tijd op de pagina. Wanneer jij je A/B test voor een maand aanzet zul je dus zien dat 50 bezoekers naar pagina één gaan en 50 bezoekers naar pagina twee gaan. Vervolgens kijk je naar de resultaten en zie je welke pagina beter gepresteerd heeft.
Dit is A/B testen in een notendop. En voor de wetenschap is 50 bezoekers niet genoeg om iets zinnigs te zeggen over het resultaat maar in de praktijk als kleine websitehouder is dit een prima uitgangspunt.

Hoe kan ik A/B testen
De belangrijkste vraag is: hoe kun jij nu gaan a/b testen. De eerste stap is om de tools op te zetten. Heb je al Google Analytics? Dan kun je direct beginnen. Heb je nog geen Google Analytics gekoppeld aan je account dan zul je deze eerst moeten koppelen aan je website. Lees hier hoe je Google Analytis moet koppelen.
Als je Google Analytics hebt gekoppeld dan kun je eigenlijk direct starten met A/B testen. Hiervoor heb je tools nodig en een goede aanloop. Heb je beide tools al geïnstalleerd dan kun je meteen naar het volgende hoofdstuk. Heb je de tools nog niet of ben je er nog niet bekend mee lees dan het volgende hoofdstuk.
Tools om een A/B test te laten draaien
Voor de A/B test heb je maar twee tools nodig. Dit zijn Google Analytics en Google Optmize. We leggen uit wat de tools doen en hoe jij ze kunt gebruiken. Beide tools zijn gratis en gemakkelijk te gebruiken vanaf je Google account. Heb je deze nog niet dan kun jij via Google Account een account aanmaken.
Google Analytics
Deze tool gebruik je om inzichten te halen uit je website en om doelen mee te zetten. Je gebruikt het dus zowel in je vooronderzoek als tijden het draaien van je experiment.
Google Optimize
deze tool is puur om jou te helpen met de A/B test.
De aanloop van jouw A/B test
Een A/B test kun je doen omdat je altijd al wilde weten of blauwe knoppen beter werken dan groene knoppen. Dit is gewoon een gok en je checkt wat beter werkt. Is dit verkeerd? Nee helemaal niet! Altijd testen en kijken wat beter werkt. Let wel op dat wanneer je honderd tests waarvan je misschien vijftig aanpassingen doet je websitedesign compleet kan veranderen. Houd hier dus rekening mee.
Daarom hebben wij een model opgezocht waardoor jij gevalideerd kunt leren. Dit bestaat uit vier stappen.
Probleem: zoek naar wat jij wil onderzoeken. Merk jij bijvoorbeeld dat de conversie op jouw contactpagina tegenvalt dan kun je hier een A/B test op draaien.
Plan: wanneer jij je probleem in kaart hebt gebracht moet je een plan maken. Dit doe je op basis van data. Kijk in je Google Analytics, lees onderzoeken van experts of kijk in de kennisbank van het CBS.
A/B tests: vervolgens koppel jij je pagina met Google Optimize en stel je een doel in via Google Analytics (in Google Optimize).
Conclusie: na de test zie het resultaat. Wees niet teleurgesteld als de uitkomst niet is wat je verwacht had. Dit gebeurt vaker. Dan kun je de test nog een keer aanzetten of valideren dat de hypothese niet klopt. Is de test wel positief dan voer je deze natuurlijk door op je website!

Probleem: vooronderzoek in de data
In de eerste stap doe jij vooronderzoek. Je kijkt op je website, in je Google Analytics en op andere websites. Hierdoor verzamel jij ideeën die jij eventueel zou kunnen testen. We gebruiken als voorbeeld de contactpagina. Je merkt dat hier meer dan honderd bezoekers per maand op zit maar geen ingevulde formulieren. Deze pagina gaan we testen.
Begin niet direct met A/B testen. Kijk eerst of er iets anders aan de hand kan zijn. Werkt de pagina bijvoorbeeld of werkt het formulier goed? Test dit eerst. Misschien kom je er wel achter dat de mail niet werkt. Vraag dan aan de IT’er hoe je dit kunt oplossen. Dit is dan simpel verdiend!
Werkt alles goed maar valt de conversie toch tegen dan kun je onderzoek gaan doen. Gebruik hiervoor Google Analytics, rapporten, ideeën of andere websites. Kijk wat zij doen en wat jij eventueel zou kunnen toepassen. Heb je een goed idee gevonden. Dan neem je die mee naar de volgende stap.
Plan: voor jouw A/B test
Jouw bevinding schrijf je op. Je denkt bijvoorbeeld dat een blauwe verzendknop beter werkt dan een rode verzendknop. Dit noemen we jouw hypothese.
Hypothese: blauwe verzendknop werkt beter dan een rode verzendknop.
De ga je dus testen in Google Optimize. In de volgende stap laten we stapsgewijs zien hoe je heel makkelijk zelf een A/B test aan kunt zetten.
A/B test: jouw eerste A/B test
Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken hebben we hier een video:
Conclusie: wat doe je met de resultaten
Nadat jij je resultaten hebt gemeten moet je er natuurlijk wat mee doen. We zullen je alle wetenschappelijke metingen besparen. Je zult zelf zien in Google Optimize wat beter werkt. Ga ook een beetje op je gevoel af mits de cijfers dat toelaten. Doe dit verder niet in de wetenschap. Vervolgens voer je de aanpassing door. Blijf dan nog wel in de gaten houden of het echt blijft werken!
Waar moet je op letten bij een A/B test
Bij een A/B test zijn er heel wat richtlijnen waar je op moet/kunt letten. Maar er zijn twee belangrijke richtlijnen waar jij je aan MOET houden:
1 test tegelijk: als je twee onderdelen tegelijk wil testen dan weet je aan het einde niet welk onderdeel er nou voor heeft gezorgd dat de conversie is verbeterd.
Tijdsbestek: binnen een dag kun je niks testen. Zorg ervoor dat de test minimaal twee weken aanstaat. Tevens is het ook belangrijk dat er genoeg bezoekers op de pagina zijn geweest. Heb je een kleine website dan zijn honderd bezoekers genoeg. Heb je een grote website zorg dan voor minimaal 1000 bezoeken aan de pagina.