Het belang van een linkprofiel
Zoekmachines zoals Google kijken naar verschillende facetten van websites om te bepalen hoe betrouwbaar ze zijn. Zo moet een site regelmatig nieuwe relevante informatie plaatsen. Een site moet logisch opgebouwd zijn en gebruiksvriendelijk. Een site moet responsive zijn, en dus op je telefoon of tablet net zo goed werken als op een laptop of computer. En, last but not least, andere (betrouwbare) sites moeten naar jouw site linken. Want hoe meer sites naar jouw site linken, jou in feite ‘aanbevelen’, hoe meer dat zegt over jouw autoriteit. Een overzicht van alle sites die dat doen, noem je dus je linkprofiel. Al deze zaken bij elkaar bepalen hoe hoog jouw website geplaatst wordt in de zoekresultaten. Allemaal belangrijk dus om aandacht aan te besteden
Manipulatie wordt niet gewaardeerd
Aan alle facetten die je website beter maken, kun je actief werken met je online marketing. En dat wordt ook gewaardeerd door de zoekmachines. Maar daar is één uitzondering op: je linkprofiel. Juist het actief bezig zijn met – of ‘manipuleren’ van – backlinks, wordt niet erg gewaardeerd. Google en andere zoekmachines zijn dan ook zeer alert op tekenen van manipulatie op dat front. Als ze vinden dat je site over-geoptimaliseerd is, kunnen ze je juist lager ranken in de zoekresultaten. Je krijgt dan zogenaamde ‘penalty’s’; straf dus. Het advies is daarom: werk aan je linkprofiel, maar doe dit subtiel en vooral intelligent. Weet waar Google op let en blijf binnen de grenzen. Hun ‘regels’ en adviezen vind je bijvoorbeeld . De overkoepelende regels zijn eigenlijk: Zou je deze actie ook ondernemen als er géén zoekmachines waren? En: Hebben jouw klanten baat bij jouw actie? Kun je op beide vragen ‘nee’ antwoorden, dan wordt jouw actie niet gewaardeerd
Een ‘natuurlijk’ linkprofiel
Google wil dus vooral dat websites een natuurlijk linkprofiel hebben. Als je backlinks op een natuurlijke manier zijn ontstaan, zou dat een gezonde mix moeten opleveren. Dat betekent onder andere een combinatie van betrouwbare, relevante én minder relevante websites. Waarbij het zwaartepunt enigszins bij de websites ligt die op jouw vlak relevant zijn. Maar heb je alléén maar links van geweldige websites met super credibility en giga-autoriteit, dan valt dat in de smiezen… Ook sites met een lage autoriteit zouden logischerwijs naar jou moeten linken, dus zorg daar ook voor.
Follow en NoFollow links
Diezelfde mix heb je nodig in je Follow en NoFollow links. De woorden Follow (ook wel DoFollow) of NoFollow geven een waarde van een link weer. Een Follow link zegt in feite tegen de zoekmachine: volg deze link. Een NoFollow link zegt het tegenovergestelde: niet volgen. Als jij zelf linkt naar een andere website, maar niet wil dat jouw ‘autoriteit’ doorgegeven wordt aan die andere website, kun je er een NoFollow link van maken. Andersom geldt dus hetzelfde: een Follow link geeft de waarde van de ‘gevende website’ door aan de ‘ontvangende website’. NoFollow links wil je bijvoorbeeld instellen als je een Forum op je website hebt. Als Forumgebruikers linken naar andere websites in hun posts, wil jij waarschijnlijk niet per se dat Google die links ‘volgt’.
De eerste soort, de Follow links, zijn de links die jij in principe wél wil hebben van anderen. Die zorgen er namelijk voor dat je puntjes krijgt in je ranking. Als die Follow links tenminste relevant zijn voor jouw website. Maar, in een natuurlijk linkprofiel zijn ook altijd NoFollow links te vinden. Daar heb je verder niets aan voor je ranking, je krijgt er geen punten voor van Google. Maar Google kijkt naar het hele plaatje. Heb je helemaal geen NoFollow links, dan valt dat op en kom je ongeloofwaardig over.
Vergeet interne links niet!
Belangrijk voor zoekmachines zijn niet alleen de backlinks, ook je interne links worden meegenomen. Dat zijn dus de links binnen jouw eigen site die verwijzen naar andere pagina’s binnen jouw site. Link vanuit een artikel bijvoorbeeld door naar een ander artikel op je eigen website, of naar je webshop. Overdrijf het niet, maar vergeet het ook niet!
Verder moeten je interne, maar ook je externe links niet allemaal naar bijvoorbeeld jouw homepage verwijzen. Verspreid de links over veel verschillende pagina’s binnen jouw website. En check de links regelmatig. Niets zo irritant, en schadelijk voor je ranking, als je linkt naar niet (meer) bestaande pagina’s.
Rustig opbouwen
Sommige sites bestaan al meerdere jaren en staan bekend om hun betrouwbare informatie en klantvriendelijkheid. Zo’n site zal door de jaren heen een stabiel, gevarieerd en relevant linkprofiel hebben opgebouwd. En dat is wat zoekmachines graag zien en met hoge cijfers beoordelen. Maar… niet elke website bestaat al zoveel jaar. En niet elk bedrijf heeft al een gevestigde naam en een zekere mate van autoriteit. Om toch je linkprofiel wat vooruit te helpen zijn er wat technieken die je in kunt zetten:
- Skycraper techniek: Zoek een voor jouw branche relevant artikel online op een concurrerende website waar veel naar wordt gelinkt. Schrijf zelf een (veel) beter, uitgebreider, geüpdatet artikel over hetzelfde onderwerp. Vraag vervolgens of de backlinkers naar jouw, betere artikel willen linken.
- Gastblog: Bied aan om een blog te schrijven voor andere goedlopende websites, waarbij dan weer gelinkt wordt naar jouw site. Gratis content voor de andere website, backlinks voor jou.
- Linkruil: You scratch my back, I’ll scratch yours. Of, met andere woorden: ik doe iets voor jou, doe jij iets voor mij. Dus je linkt naar een bevriende website, en daar krijg je een link voor terug. Google waardeert deze links overigens niet erg hoog, maar ze doen wel iets…
- ABC-linkruil: Een directe linkruil met één andere website valt Google al snel op. Een ABC’tje is al wat minder opvallend. Een zogenaamde driehoeksverhouding. Website A linkt naar B, B naar C, en C naar A.
Pas op voor spamlinks
Heb jij een relatief nieuwe website? Hou er dan rekening mee dat je een lange adem moet hebben. Het rustig opbouwen van je linkprofiel is effectiever dan een explosieve, snelle groei. Wat namelijk al snel opvalt bij zoekmachines is als je in korte tijd heel veel nieuwe backlinks vergaart. Ook wel ‘spamlinks’ genoemd. Dat kan bijna niet op een natuurlijke manier gebeuren. Vaak wordt er voor dat soort backlinks geld neergelegd. Het gebeurt ook wel expres, door concurrerende websites. Die bestoken dan hun ‘rivaliserende’ websites in dezelfde markt met spamlinks, zodat Google de getroffen site naar beneden haalt. Want Google kan dan ook weer penalty’s geven. Hetzelfde kan gebeuren als je maanden niet bezig bent met je linkprofiel, en dan op één dag een heleboel backlinks regelt. Die kunnen ook worden opgevat als spamlinks…
Wat dus vooral belangrijk is bij het opbouwen van je linkprofiel is geduld, en de zelfbeheersing om het niet te overdrijven. Voortdurend aan je linkprofiel werken, is ‘natuurlijker’ en effectiever dan één keer per jaar alles even doornemen en updaten. En bedenk dat de beste, meest waardevolle backlink er toch één is die spontaan wordt gegeven. En wel door een andere goede website zonder daarvoor iets terug gedaan te hebben. Je hoeft alleen maar zelf een echt goede website te hebben!
Heb jij een beginnend bedrijf, met een nieuwe site en nog weinig mensen die ervaring hebben met jouw diensten? En wil je jouw linkprofiel en je website toch een klein handje helpen? Weet je niet goed hoe je dit aanpakt, of heb je er geen tijd voor? Neem vrijblijvend contact op met redefined. om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!