Google Analytics 4 is een tag die je op je site kunt installeren. Zodra je deze koppelt met je Google tag manager houdt de GA4 tag allerlei data bij. Want als je een website hebt, wil je ook weten hoe effectief die site is:
- Hoeveel mensen bezoeken je site?
- Op welke pagina’s kijken ze?
- Wat is de conversie (hoeveel bezoekers gaan daadwerkelijk over tot een aankoop)?
- Hoe lang hangt een bezoeker rond op je site?
- Hoe zijn deze bezoekers op jouw site terecht gekomen?
Om maar een paar statistieken te noemen die je als online marketeer wilt kunnen bijhouden om de effectiviteit van jouw site te meten. Er zijn verschillende systemen in omloop om dit soort analytics of statistieken bij te houden. Het meest gebruikte systeem is tot nu toe Google Universal Analytics. Maar dat stopt er dus mee! Vanaf de tweede helft van 2023 zal dat oude systeem geen data meer bijhouden. Zaak dus om zo snel mogelijk over te stappen naar de opvolger van het systeem: Google Analytics 4, of kortweg: GA4.
Waarom snel overstappen op Google Analytics 4?
Het nieuwe Google Analytics 4 verzamelt data op een heel andere manier dan voorheen. Veel data die je (jarenlang) hebt verzameld is ook niet over te zetten naar GA4. Belangrijk is dus om snel over te stappen, zodat zoveel mogelijk huidige en toekomstige data bewaard blijft.
Wat gaat er veranderen?
Voorheen werden gegevens vastgelegd per bezoeker. Er werd gekeken naar de tijd die hij of zij doorbrengt op je site en per pagina, ook wel een ‘sessie’ genoemd. Google vindt deze manier van data verzamelen echter achterhaald. Sites zijn steeds vaker klein, beslaan soms zelfs maar één pagina. Alleen maar vastleggen welke pagina mensen bezoeken, is dus niet meer zo relevant. Ook werken steeds meer sites met een app. De acties van gebruikers moeten daardoor ook weer op een andere manier worden geanalyseerd. Google Analytics 4 is het antwoord op deze ‘hiaten’ in het oude systeem. Het nieuwe GA4 Analytics focust niet langer (alleen) op het aantal pagina’s, de tijd per pagina en de tijd per sessie. Er wordt nu gekeken naar ‘events’: waardevolle gebeurtenissen op de website.
Waardevolle events
Wat zijn dan waardevolle events op de website? Google Analytics 4 kijkt voornamelijk naar individuele bezoekers. En naar welke waardevolle gebeurtenissen op de website met hen in verband kunnen worden gebracht. Alles heet eigenlijk simpelweg nu een ‘event’. Een deel van deze events wordt standaard bijgehouden zodra je de Google Analytics 4 tag installeert:
- Session_start (als iemand voor het eerst op je website komt)
- Page_view (elke keer dat een webpagina wordt geladen)
- User_engagement (als de website minstens één seconde zichtbaar is)
Dit zijn slechts een paar van de vele automatische events (automatically collected events) die de Google tag voor je bijhoudt. Deze kun je ook niet uitzetten, omdat deze events de ruggengraat vormen van het systeem. Maar daar bovenop kun je zelf bepalen wat jij een waardevol ‘event’ vindt. Deze zogenaamde enhanced event measurements kun je wel zelf aan- of uitzetten in GA4. Te denken valt aan:
- Scroll (de eerste keer dat iemand tot onderaan de webpagina scrollt)
- Click (elke keer dat iemand op een link klikt die hem wegvoert van de originele website)
- Video_start (als een video op je site wordt aangezet)
- File_download (als iemand een bestand, in wat voor hoedanigheid dan ook, downloadt)
Aanbevolen GA4 events
Om het je iets makkelijker te maken biedt de GA4 tag de mogelijkheid om te kiezen voor aanbevolen events (recommended events). Je hoeft ze dan alleen maar aan te zetten zonder dat je ze zelf een naam moet geven of moet aanmaken. De nieuwe Google Analytics stelt een hele rij aan events voor, voor alle websites en alle branches, zoals:
- Purchase (een bezoeker doet een aankoop)
- Login (een gebruiker logt in)
- Share (een gebruiker deelt content)
- Tutorial_begin (een bezoeker begint met een tutorial)
Voor verschillende branches zijn er ook specifieke aanbevolen events aangemaakt. Maar ook als je strikt genomen niet bij de bedoelde ‘branche’ hoort, mag je ze natuurlijk wel gewoon gebruiken. Als jij zelf het nut maar inziet van het event dat je wil bijhouden. Denk dan aan events als:
- Add_to_cart (een bezoeker stopt een product in zijn winkelwagentje; alleen zinvol als je een webshop hebt)
- Level_end (een gebruiker bereikt het eind van een level; alleen zinvol voor online gamesites)
- Generate_lead (een gebruiker vult een online-formulier in; moet je die natuurlijk wel op je website hebben)
Custom events
Daarnaast kun je ook nog zelf events creëren (custom events). Of bestaande events uitbreiden door er meer betekenis aan te geven dan Google Analytics 4 al doet. Let er hierbij wel op dat je maximaal vijfhonderd aangepaste events kunt aanmaken. En het is (nog) niet mogelijk om je te bedenken. Eenmaal aangemaakte custom events zijn niet te verwijderen. Goed nadenken dus voordat je er één aanmaakt. En goed kijken of jouw gewenste custom event niet al ergens in een standaard event verborgen zit.