15 juni 2022
Marketing

Data tracking

Hoe kun jij je data traceren met jouw website en wat heb je er aan?

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing

Data tracking met jouw website

Hoe kun jij je data traceren met jouw website en wat heb je er aan? Data tracking doe je door een code toe te voegen aan je website. Dit kun je handmatig doen of aan de hand van een plugin. Wanneer er dan bezoekers op je website komen wordt de data opgeslagen en verwerkt tot visuele diagrammen of tabellen.

Wat moet je doen met data

Als de instellingen zijn toegevoegd aan je website wordt de data voor je getraceerd en kun jij rapporten uitdraaien met de informatie over je klanten en over het gebruik van je website. Maar aan alleen een rapport met informatie heb je niks, je wilt de informatie wel toe kunnen passen. Met de basis van je data kun je al heel makkelijk zien wie je doelgroep is. Je ziet de leeftijd, woonplaats, geslacht en veel meer. Hierop kun jij inspelen door je website er op aan te passen of mensen op Facebook mee te targeten of retargeten.

Website optimalisatie met data tracking

Met data tracking kun jij ook je website optimaliseren of zelfs je SEO strategie verbeteren. Dit doe je door je data goed toe te passen en door de juiste conclusies te trekken. Stel dat jij een pagina hebt waarvan jij denkt dat hij enorm veel leads gaat scoren. Als je conversie 30% is (wat enorm is) maar 1% van je bezoekers weet de pagina te bereiken dan weet je dus dat je pagina niet goed vindbaar is of niet aantrekkelijk is om naar toe te gaan. Door dit aan te passen kun jij je bezoekers van 1% naar 10% brengen waardoor jouw leads enorm zullen stijgen.

Daarnaast kun jij ook je SEO optimaliseren met je getraceerde data. Om een voorbeeld te geven: stel jij hebt 10 SEO pagina’s aangemaakt om meer bezoekers op een bepaald Keyword naar je website te halen. In je data zie je dat een van de pagina’s een veel slechtere score heeft dan je had verwacht. En een andere pagina waarvan je helemaal niet had verwacht dat hij goed zou scoren doet het ineens enorm goed! Je weet nu wat wel en niet goed werkt.

Data tracking en je conversie optimaliseren

Vaak wordt gezegd dat data tracking goud waard is en die uitspraak is niet voor niks. Je kunt letterlijk meer geld verdienen door data te verzamelen. Dit doe je door niet alleen je data slim in te zetten maar door dit ook slim te traceren. Stel dat je een conversiepercentage hebt van 5% die allemaal een dienst bij je afnemen en vervolgens op een bedankt-pagina komen. De mensen die op jouw bedankt-pagina komen zijn dus jouw echte klanten en ook jouw high potentials (potentiele klanten).

Iedereen kan op jouw website. Je familie die misschien interesse heeft of een verdwaalde bezoeker die je pagina een keer heeft bekeken. Al deze mensen zorgen ervoor dat jouw data veranderd. Maar de mensen die echt op jouw bedankt-pagina komen, dat zijn de mensen die je op je website wilt.

Maar hoe kun jij dan je conversie verhogen met deze informatie? Nou door een gelijke doelgroep aan jouw echte klanten naar je website te halen met facebook marketing of LinkedIn marketing. Of misschien door je Google Ads aan te passen. Wanneer jij high potentials naar je website haalt zal je conversie automatisch ook omhoog gaan!

Zuivere data traceren

We hebben het er in de vorige paragraaf al even over gehad. Jij wilt op een zuivere manier jouw data traceren met data tracking. Dit kun je doen door een aantal IP adressen te blokkeren voor je data tracking systemen. Bijvoorbeeld van je eigen medewerkers en van jezelf. Hierdoor krijg jij niet de gemiddelde leeftijden, geslachten, device gebruik van mensen die eventueel bezoekers waren van jouw website.

Nog meer data traceren

Data is een hoop geld waard en veel grote organisaties weten dat. Maar zonder dat jij het misschien weet bezit jouw eenmanszaak ook een bom aan data. Denk aan je statistieken op Facebook, LinkedIn of Instagram. Als deze data kun je gebruiken voor conversie optimalisatie, website strategie of voor je webshop strategie.

Hulp bij goede implementatie

Wil jij weten hoe jij je website kunt optimaliseren met je data? Neem contact met ons op. Wij kunnen je helpen met je data zuiver te traceren en dit doelgericht te implementeren!

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Wat zijn de verschillende soorten community kanalen | complete uitleg 2023
Is het maken van een keuze nog een stap te ver?...
Hoe laat je een online community groeien | complete uitleg 2023
Als eerst moet jij jezelf en de markt goed kennen. Ben...
Website ontwikkeling – 6 belangrijke factoren om rekening mee te houden
Website ontwikkeling; denk als jouw bezoeker Bij websiteontwikkeling komen veel verschillende...
× Stel direct je vraag