Wat is het bouncepercentage?
Het bouncepercentage is niet meer of minder dan de optelsom van alle bezoekers die op jouw website terechtkomen maar deze om een of andere reden weer onmiddellijk verlaten zonder enige actie of conversie te ondernemen of doorklikken naar een vervolgpagina. Het lijkt er hiermee dus op dat de bezoeker door de inhoud van de pagina, niet genoeg wordt overtuigd om actie te ondernemen. Een actie kan dan bestaan uit het kopen van een product, het aanvragen van een offerte of andere informatieaanvragen.
Hoe komt een bouncepercentage tot stand?
Op donderdag 29 oktober 2020 om 17:28 uur bedroeg het aantal geïndexeerde websites in Nederland bijna 2.8 miljard (worldwidewebsize). Al deze websites vragen op de een of andere manier de aandacht van de bezoeker. Vanwege dit enorme aanbod aan informatie gebruiken wij mensen de aangeboren neiging om de informatie in een fractie te scannen in plaats van te lezen. Eerst wordt de lijst met zoekresultaten gescand. Alleen de websites met de juiste SEO en metadata zullen de aandacht trekken. En dan komt het moment van de waarheid. Is de meta-omschrijving van jouw website dusdanig goed dat de potentiële bezoeker jouw website kiest om te bekijken?
Jaaaa, ze klikken op jouw websitelink en komen op de homepage. Ook deze wordt gescand meestal in een F-vorm, de titel, de koppen en eventuele afbeeldingen. Als daar naar hun mening niet het antwoord op hun vraag bij staat of iets anders dat hen aanspreekt, verlaten zij meteen weer jouw site en voilà: tel alle bezoekers bij elkaar op waarbij dit gebeurd en je hebt je bouncepercentage.
Hoe houd je het bouncepercentage zo laag mogelijk?
Een hoog bouncepercentage of uitstappercentage hoeft niet altijd slecht te zijn. Bij een one-page-website waarbij alle relevante informatie op een en dezelfde pagina staat, zal het uitstap- of bouncepercentage de 100% benaderen. Toch kan het heel goed zijn dat de bezoekers wél het antwoord op hun vraag of het gezochte product hebben gevonden.
Maar in de meeste gevallen bestaat een website uit meerdere pagina’s. En je wilt natuurlijk dat bezoekers al die pagina’s bekijken en lezen, in ieder geval meer dan één.
Wat kan je doen om het bouncepercentage naar beneden te krijgen?
Op de een of andere manier ervoor zorgen dat bezoekers langer op je website blijven hangen. Bezoekers met trucjes beïnvloeden is dan het eerste waar je misschien aan denkt. Maar vaak wordt niet gedacht aan de ervaring die bezoekers hebben bij een bezoek aan jouw website.
De user experience of gebruikerservaring
Bij de opkomst van het internet werd door providers internet via de telefoonlijn aangeboden. Je moest dan om op het internet te kunnen inbellen. Ietwat oudere lezers kunnen zich de piepjes en kraakjes die dat veroorzaakte nog goed herinneren. Één ding hadden de providers al snel door: hoe sneller de verbinding tot stand kwam en hoe sneller je van de ene website naar de andere kon schakelen des te interessanter je als provider voor klanten was. Ik herinner mij nog een reclame op TV waarbij iemand een les Noors of gitaarles ging doen totdat de verbinding er was of de bezochte website werd geladen; lang wachten dus.
Laadsnelheid
Dat is nooit veranderd. Sterker nog met de huidige beschikbare technologieën, is er geen excuus om een website te hebben die (te) langzaam laad. Check daarom voor alles, de laadsnelheid van je website. Hiermee voorkom je dat bezoekers jouw website alweer verlaten, nog voordat deze helemaal geladen is.
Bron: nl.vpnmentor.com/blog/vital-internet-trends Internettrends 2020: Wereldwijde statistieken & feiten
Navigatie
Als bezoekers simpelweg niet snel genoeg kunnen vinden wat ze zoeken op jouw website zullen ze ook meteen afhaken. Heb daarom een duidelijke navigatiestructuur en een zichtbaar menu in een menubalk. Het moet voor de bezoeker onmiddellijk duidelijk zijn dat zijn antwoord op de vervolgpagina wordt gegeven. Wil je weten waar bezoekers op jouw website klikken dan kan je heatmapping overwegen toe te passen.
Responsive
Zorg dat je website bij elke aanpassing ook benaderbaar en duidelijk weergegeven wordt op andere apparaten dan alleen een desktop. Zeker voor een mobiele telefoon moet een website duidelijk weergegeven worden, maar denk ook aan tablets of laptops.
De inhoud moet matchen met je doelgroep
Bij het maken van content zul je altijd vanuit de gedachten van jouw doelgroep moet schrijven. Daarvoor moet je tot in detail weten wie die doelgroep is en hoe die zich gedraagt op het internet. Welke (longtail) zoekwoorden gebruiken ze om jouw product of dienst te vinden? Hiervoor is altijd een diepgaande marketing en strategie onderzoek nodig.
Het heeft geen enkele zin om een website in te richten die niet of te weinig matcht met de zoekvraag van jouw potentiële klanten. Als een potentiele klant dan al uit de zoekresultaten jouw website kiest, zal deze omdat de zoekvraag toch niet beantwoord wordt meteen weer vertrekken. Al is het zelfs maar omdat de look & feel van de site niet helemaal past bij de doelgroep.
Speel jezelf in de kijker met multimedia
Vul je website niet met enorme lappen tekst. Dat is simpelweg niet aantrekkelijk. Wissel de tekst op een handige manier af met beeldmateriaal zoals foto’s, video’s of infographics. Gebruik kopjes en breek de tekst verder op in alinea’s
Dit zorgt ervoor dat je website meteen aantrekkelijker en interessanter overkomt. Let hierbij wél altijd er op dat het beeldmateriaal niet de laadsnelheid van jouw website beïnvloed want dan bereik je alleen een averechts effect.
De bezoeker aanzetten tot actie
Hiervoor wordt de Engelse term call-to-action (CTA) gebruikt. Het oproepen tot actie over te gaan. Die actie kan bijvoorbeeld bestaan uit het invullen van een formulier, het aanvragen van informatie of beter nog een offerte of het opgeven voor een nieuwsbrief.
Ook hier weer is het goed vanuit de bezoeker naar de call to action te kijken. Stel jezelf de vraag: waarom zou ik (als bezoeker) op die knop klikken?
Zorg dat de tekst van de call to action jouw bezoeker persoonlijk aanspreekt! Gebruik waar mogelijk de ik-vorm in plaats van de 3e persoon enkelvoud.
Moedig je bezoekers niet aan om te gaan
Het is heel goed mogelijk dat je wilt verwijzen naar andere websites voor meer informatie over het een of ander. Zorg er dan voor dat die link zo is ingesteld dat deze een nieuw tabblad in de browser van de bezoeker opent en niet dat jouw website van het scherm verdwijnt om plaats te maken voor de website waar je zelf naar hebt verwezen!
Het is heel goed voor jouw linkprofiel dat je verwijst naar andere websites en die websites naar jouw. Dit vergroot de autoriteit van jouw website. Maar let dus op hoe je het inricht.
Als je bovenstaande tips toepast zal je bouncepercentage al snel dalen. Als je dan ook de focus legt op conversies verhogen dan ben je helemaal op de goede weg.
Gebruik de tools die bijvoorbeeld Google je biedt om het verkeer op jouw website te volgen en te interpreteren. Stel Google Analytics in en gebruik bijvoorbeeld heatmapping om te zien wat jouw bezoekers doen op jouw site. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om het bouncepercentage te beïnvloeden zoals event tracking en het goed inrichten van de scroll-meting maar dat is iets voor een andere blog.
Als je hulp nodig hebt of meer vragen hebt, kun je ons altijd bellen of mailen via 030 207 42 45 en info@redefined.digital.