8 april 2023
Website

10 redenen waarom we een gratis website afraden

Je bent een bedrijf aan het opzetten. Je wil een goed werkende, mooie website. Met misschien een webshop, een passend antwoordformulier, mooie afbeeldingen en een opvallend design. Uiteraard wil je ook goed vindbaar zijn online, want hoe gaan potentiële klanten jou anders vinden? En je wil er weinig geld aan uitgeven, want je bent immers een beginnend ondernemer. Begrijpelijk dus dat je de mogelijkheden van een gratis website onderzoekt. Je komt dan al snel uit bij aanbieders als Wix, Jimdo of JouwWeb. Toch is dat zelden een goed idee als je een professionele website wil bouwen voor je (beginnende) bedrijf. In dit artikel vind je 10 redenen waarom een gratis website toch niet zo gratis is als wordt voorgehouden in de reclames.

Toby van Vuuren

Eigenaar & Marketing

1: Gratis is nooit echt gratis

Bedenk allereerst dat gratis nooit echt helemaal gratis is. Natuurlijk kun je je website zelf (of door een aardige bekende) gratis laten maken. Maar het moet nog wel een plekje krijgen op het internet. Je zal dus altijd wel moeten betalen voor de webhosting (een plekje op een server) en voor je (sub)domeinnaam. Soms is de eerste periode wel echt gratis. Bijvoorbeeld de eerste drie maanden, daarna wordt een maandelijks abonnement van kracht. En zodra je meer functies wil, of meer pagina’s, komen er al snel kosten bij. En die functies wil je! Want je zal er snel achter komen dat de gratis opties je weinig te bieden hebben. Lees dan ook altijd secuur de algemene voorwaarden door, voordat je met een gratis aanbieder in zee gaat. Vanaf het begin investeren in een goede website voor je bedrijf, kan hoe dan ook later veel kosten besparen.

10 redenen waarom een gratis website af te raden is

2: Trage website

Een gratis website moet ergens op een server worden gezet. Omdat gratis aanbieders heel veel websites op één server zetten, worden die websites traag. De servers hebben een beperkte bandbreedte. Daardoor is het gebruik van grote afbeeldingen of andere ‘zware’ content niet mogelijk, of het maakt je website nog trager. Als gebruikers van jouw website lang moeten wachten tot pagina’s of foto’s laden, klikken ze weg. Ook Google houdt om deze (en nog veel meer) redenen niet van gratis websites. Google zal jouw site dan ook niet bovenin de zoekresultaten weergeven.

3: Niet responsive

De meeste mensen bezoeken sites tegenwoordig vanaf hun mobiel. Daarom is het van groot belang dat een website responsive is. Dat wil zeggen dat de site ook goed werkt op een mobiel apparaat. Bij gratis websites is dat meestal niet het geval. Gebruikers kunnen jouw gratis site dus niet of slecht gebruiken op hun telefoon. Maar ook jijzelf kan je website niet aanpassen vanaf een mobiel apparaat. Bijkomend voordeel van responsive websites: in een Google-zoekopdracht worden deze hoger geplaatst.

4: Geen gepersonaliseerde domeinnaam

Bij een gratis website kun je niet altijd kiezen voor een gepersonaliseerde domeinnaam. Je krijgt bijvoorbeeld mijnwebsite.wix.com, of mijnwebsite.jimdo.com. Of erger nog, je krijgt een niet te onthouden URL als mijnwebsite.xchi437envl.com. Voor een professionele uitstraling is dat niet ideaal. Ook zoekmachines zijn niet dol op dit soort domeinnamen en zullen deze niet hoog in de resultaten weergeven.

Je e-mailadres hangt bovendien direct samen met jouw domeinnaam. Die kun je dus ook niet personaliseren, tenzij je extra betaalt. Sommige ondernemers kiezen er dan voor om een e-mailadres te gebruiken van bijvoorbeeld gmail of hotmail. Maar ook dat staat een stuk minder professioneel. Het geeft op zijn minst het gevoel aan je (potentiële) klanten dat je geen geld hebt voor een professionele website. Of misschien vervelender; dat je er geen geld voor over hebt.

10 redenen waarom een gratis website af te raden is

5: Irritante reclames

Gratis website-aanbieders moeten ergens hun geld mee verdienen. Dat doen ze door alleen basisfuncties aan te bieden, en voor alle extra’s wel kosten in rekening te brengen. Maar ze verdienen ook geld met reclame, op jouw website! Over die reclames heb jij geen controle. Je verdient er zelf bovendien niets aan. Dat betekent dat je allerlei storende reclames op je site kunt krijgen. Reclames die ook nog eens totaal niet relevant zijn voor jouw website of product. En als het even tegenzit kunnen zelfs jouw directe concurrenten hun reclames op jouw website zetten. Zelf inkomsten genereren via reclames van jouw eigen keuze, dat mag niet…

6: Je content is niet meer van jou

Een groot gevaar bij gratis webhosting, is dat je geen controle meer hebt over je eigen content. Als de webhost besluit te stoppen, of wordt opgedoekt, dan gaat jouw website verloren. Vaak wordt dat al in de algemene voorwaarden gezegd: de aanbieder kan te allen tijde de gratis diensten beëindigen. Er worden niet of nauwelijks backups gemaakt, daar zal je zelf voor moeten zorgen. Jij kunt je website in het geval van beëindiging door de aanbieder, niet meer gebruiken. Alle content ben je kwijt.

Bye bye domeinnaam

Ook je domeinnaam is weg. En het is niet mogelijk om de domeinnaam die je had, opnieuw te gebruiken bij een nieuwe host. Wil je al deze problemen vóór zijn en je gratis website nu alvast verhuizen naar een betaalde omgeving? Ook dat zal lastig worden, want je content is vergrendeld. Migreren naar een andere webhost is dus vaak niet mogelijk, je zal helemaal opnieuw moeten beginnen.

7: Beperkt ontwerp

Een website maken wordt steeds gemakkelijker gemaakt door de kant-en-klare sjablonen waar je uit kunt kiezen. Toch zijn die sjablonen bij een gratis website vaak erg beperkt. Je kunt kiezen uit een handvol mogelijkheden. Alles wat jij anders wil, kost geld. Voor een kleine privé-website met bijvoorbeeld blogs, hoeft dat niet zo’n probleem te zijn.

Maar wil je een professionele site en wil je ook geld verdienen? Dan zijn deze beperkingen op zijn zachtst gezegd niet handig. Een goed contactformulier, een goed werkende webshop, het is allemaal maar beperkt mogelijk. Ook uitbreiding van je website vormt een probleem. Je hebt bij gratis websites de beschikking over een vast (klein) aantal pagina’s. Voor al het meerdere moet de portemonnee worden getrokken.

8: Slechte beveiliging

Een goede, veilige en professionele website heeft een SSL-certificaat. Er is dan een extra beveiligde laag aanwezig tussen de server en webbrowser. De URL begint in zo’n geval met https en/of er is een slotje te zien. Ook Google waardeert dit soort websites, en plaatst die hoger in de zoekresultaten dan websites zonder SSL. Gratis websites hebben dit doorgaans niet. Niet echt een fijne binnenkomer voor jouw klanten. Zeker niet als er ook nog eens in de adresbalk ‘onveilig’ staat. De meesten zullen direct wegklikken en jouw site verder links laten liggen.

9: Geen hulp bij problemen

Is er iets mis met je website? Kom je ergens niet uit, werkt iets niet goed? Bij gratis webhosts heb je vaak zeer beperkte of helemaal geen klantenservice. Er wordt standaard informatie gegeven, maar geen persoonlijke assistentie. Daarnaast worden er nauwelijks of helemaal geen analyses gedaan. Analyses zijn belangrijk als je wil weten hoeveel mensen jouw site bezoeken, welke pagina’s populair zijn en hoe lang mensen rondkijken op je site. Zelf je analyses regelen via Google Analytics is meestal niet mogelijk. Ook Google AdSense (zelf advertenties regelen en daarmee geld verdienen) is geen optie bij gratis websites.

10: Slechte SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization; zoekmachineoptimalisatie dus. Zoekmachines zoals Google ranken websites met een goede SEO hoger. Maar ook jouw (potentiële) klanten zijn blij als je SEO goed is. Mensen die nog niet bekend zijn met jouw product of site, vinden je namelijk makkelijker online als je SEO op orde is. En zijn ze eenmaal op je site, dan kunnen ze snel vinden wat ze zoeken. Ze hebben, kortom, een goede ervaring op een site met een goede SEO. Klant blij, jij blij.

Bij gratis websites is de SEO echter vaak ver te zoeken. Dat komt dus vooral doordat de websites trager, slecht beveiligd en niet responsive zijn. Maar daarnaast zijn er nog een hoop dingen die je kunt doen binnen de site om je SEO beter te krijgen. Daar zul je echter bij gratis website-aanbieders geen hulp bij krijgen. En al heb je je teksten zelf tot in de puntjes verzorgd, je website moet wel gevonden worden. Met een website van Wix, Jimdo, JouwWeb of een van de vele andere gratis aanbieders, zal die kans erg klein zijn…

Wil jij een professionele website voor je bedrijf met een origineel ontwerp, een goede vindbaarheid en onbeperkte mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat redefined. voor jou kan betekenen.


Neem direct contact met ons op!

Geschreven door:

Toby van Vuuren

Marketing
Social Media. Gebruik het om meer klanten te werven.
Leestijd: 3 minuten
Marketing
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en wat het voor jou kan doen
Leestijd: 8 minuten
Website
Website ontwikkeling – Welke factoren zijn belangrijk?
Leestijd: 15 minuten
Kom meer te weten

Kunnen wij je helpen bij een van de volgende onderdelen?